Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids maģistra profesionālās studijas
Studiju programmas nosaukums Medicīnas inženierija un fizika
Nosaukums Spēcīga pulsējoša magnētiska lauka ietekme uz rauga šūnām
Nosaukums angļu valodā Strong pulsating magnetic field’s impact on yeast cells
Struktūrvienība 25200 Biomedicīnas inženierzinātņu un nanotehnoloģiju institūts
Darba vadītājs Jurijs Dehtjars
Recenzents Konstantins Pudovskis
Anotācija Izstrādātā pētījuma mērķis bija izpētīt rotējošā magnētiska lauka ietekmes faktorus (laiks, indukcija, frekvence) uz rauga šūnu dzīvotspējas parametriem. Raugs tika apstarots ar rotējošu magnētisko lauku, izmantojot iekārtu ar rotējošu spēcīgu pastāvīgo magnetu. Ar rauga izvietošanas attālumu no magnēta virsmas tika kontrolēta parauga saņēmtā magnētiskā indukcija. Eksperimenti veikti pie 3 ekspozīcijas laika vērtībām – 20, 80, 140 un 200 min – 2 indukcijas vērtībām – 30 un 115 mT – un 2 frekvencēm – 7,5 un 30 Hz. Darbs sastāv no literatūras apskata par raugu magnētiskajā laukā un par raugu kā eikariotiskas šūnas modeļa objektu, no metožu apraksta, rezultātu apstrādes, analīzes, un secinājumiem par iegūtajiem rezultātiem. Iegūtas dzīvotspējas grafiki un augšanas līknes, pēc kā noteikti rauga šūnu augšanas ātrumi pēc iedarbības ar dažādiem eksperimentālajiem režīmiem. Atklāts, ka tikai pie 20 min ekspozīcijas visas dzīvotspējas vērtības ir pozitīvas. 115 mT stiprs lauks biežāk sekmēja rauga dzīvotspēju saglabāšanos stresa apstākļos (žāvējot raugu) nekā 30 mT. Atklāts, ka režīms 115 mT – 30 Hz – 200 min paaugstina šūnu augšanas ātrumu ūdenī, bet režīms 115 mT – 7,5 Hz – 80 min samazina to. Darbs satur 6 tabulas, 31 attēlu, 52 lappues, 17 izmantoto literatūras avotu.
Atslēgas vārdi Rotējošs magnētiskais lauks, pulsējošais magnētiskais lauks, spēcīgs magnētiskais lauks, raugs, rauga šūnas, šūnu dzīvotspēja, šūnu augšana, augšanas līknes.
Atslēgas vārdi angļu valodā Rotating magnetic field, pulsed magnetic field, strong magnetic field, yeast, yeast cells, cell viability, cell growth, growth curves.
Valoda lv
Gads 2023
Darba augšupielādes datums un laiks 29.05.2023 22:21:11