Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids maģistra profesionālās studijas
Studiju programmas nosaukums Medicīnas inženierija un fizika
Nosaukums SiO2 nanodaļiņu un insulīna, interferona un imūnglobulīna molekulu piesaistes likumsakarības un cēloņi
Nosaukums angļu valodā Regularities and causes of attachment of SiO2 nanoparticles and insulin, interferon and immunoglobulin molecules.
Struktūrvienība 25200 Biomedicīnas inženierzinātņu un nanotehnoloģiju institūts
Darba vadītājs Jurijs Dehtjars
Recenzents Maksims Šneiders
Anotācija Šī maģistra darba mērķis ir izpētīt kāpēc notiek SiO2 nanodaļiņu piesaiste ar insulīna , interferona un imūnglobulīna molekulām. Olbaltumvielu-nanodaļiņu adsorbcijas noteikšanai pētījumos tika izmantoti spektrofotometrija un sedimentācijas ātruma aprēķini. Lai noteiktu UV iedarbības ietekmi uz nanodaļiņu virsmām, tika izmantota eksoelektronu spektroskopija. Darbs sastāv no šādām daļām - literatūras apskats, izmantotās stratēģijas un mērīšanas metožu apraksts, izmantoto materiālu un aprīkojuma apraksts, rezultātu apraksts un analīze, secinājumi un rekomendācijas. Pamatojoties uz pētījuma rezultātiem, tika konstatēts, ka UV iedarbība palielina SiO2 nanodaļiņu negatīvo virsmas lādiņu. Insulīnam ir ievērojama adsorbcija, bet imūnglobulīnam ir vājāka adsorbcija. 30 minūtes UV ekspozīcija ir labāka imūnglobulīnam, 60 minūtes labāk insulīnam. Lai gan interferona adsorbcijai trūkst eksperimentālu datu, ņemot vērā labvēlīgos apstākļus, ir sagaidāms, ka tas adsorbēs vairāk nanodaļiņu. Izoelektriskie punkti un bufera pH ietekmē virsmas lādiņus, savukārt jonu stiprums ietekmē elektrostatisko mijiedarbību, vajadzīgs optimāls virsmas lādiņa līdzsvars efektīvai olbaltumvielu adsorbcijai. Šajā maģistra darbā ir 6 tabulas, 50 attēli. Darba apjoms ir 81 lappuses. Darbā tika izmantoti 66 literatūras avoti.
Atslēgas vārdi SiO2 nanodaļiņas, insulīns, interferons, imūnglobulīns, UV, proteīna-nanodaļiņu adsorbcija
Atslēgas vārdi angļu valodā SiO2 nanoparticles, insulin, interferon, immunoglobulin, UV, protein-nanoparticle adsorption
Valoda lv
Gads 2023
Darba augšupielādes datums un laiks 29.05.2023 13:34:07