Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids maģistra profesionālās studijas
Studiju programmas nosaukums Muitas un nodokļu administrēšana
Nosaukums „Aplokšņu algu mazināšanas pasākumu novērtējums”
Nosaukums angļu valodā “Evaluation of Envelope Wage Reduction Measures”
Struktūrvienība 22000 Inženierekonomikas un vadības fakultāte
Darba vadītājs Aldis Čevers
Recenzents Baiba Šmite-Roķe
Anotācija Maģistra darba tēma ir “Aplokšņu algu mazināšanas pasākumu novērtējums”. Autores darba mērķis ir izpētīt iespējamos iemeslus aplokšņu algām Latvijā, šī brīža aplokšņu algu apkarošanas pasākumus, un izstrādāt iespējamos risinājumus to mazināšanai. Darba pētījumaobjekts ir aplokšņu algas un pētījuma priekšmets ir aplokšņu algu apkarošanas pasākumi. Maģistra darbs ir rakstīts latviešu valodā un tas sastāv no ievada, četrām daļām, secinājumiem un priekšlikumiem. Maģistra darba apjoms ir 80 lapaspuses, tajā ir iekļautas 11 tabulas un 19 attēli. Bibliogrāfiskais saraksts satur 85 avotus, no tiem 59 avotus latviešu un 26 avotus angļu valodā. Maģistra darba pirmajā daļā tika pētīta ēnu ekonomika, tās cēloņi un galvenās komponentes. Maģistra darba otrajā daļā tika pētīti neuzskaitīti ienākumi jeb aplokšņu algas, to ietekme uz Latvijas ekonomiku, kā arī aplokšņu algu maksāšanas iemesli un iespējamie līdzekļu avoti aplokšņu algu maksāšanai. Tāpat tika arī pētīta Latvijas iedzīvotāju attieksme pret aplokšņu algām. Maģistra darba trešajā daļā tika noteikti Latvijas, Igaunijas un Lietuvas pasākumi cīņai ar aplokšņu algām. Tāpat tika arī analizēti Valsts ieņēmumu dienesta rezultāti cīņā ar aplokšņu algām. Tika arī izvirzītas problēmas šī brīža pasākumos. Maģistra darba ceturtajā daļā tika izvirzīti iespējamie risinājumi, kas mazinātu aplokšņu algu apmēru Latvijā. Maģistra darba izstrādes laikā tika noteikti iespējamie iemesli un līdzekļu iegūšanas avoti aplokšņu algu maksāšanai, lai šos iemeslus un līdzekļu iegūšanas avotus izskaustu, tika izstrādāti sekojoši priekšlikumi – sistēmas izveide, kas ļauj personām izkļūt no ēnu ekonomikas, skaidras naudas aprites ierobežošana un sistēmu RASA un ESKORT funkcionālo iespēju paplašināšana.
Atslēgas vārdi Aplokšņu algas, neuzskaitīti ienākumi, iedzīvotāju ienākuma nodoklis, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.
Atslēgas vārdi angļu valodā Envelope wages, unaccounted income, personal income tax, state social insurance contributions.
Valoda lv
Gads 2023
Darba augšupielādes datums un laiks 28.05.2023 22:30:27