Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura profesionālās studijas
Studiju programmas nosaukums Apģērbu un tekstila tehnoloģija
Nosaukums Elektrovadošas oglekļa šķiedru drānas
Nosaukums angļu valodā Electrically conductive carbon fibre fabrics
Struktūrvienība 14D00 Dizaina tehnologiju institūts
Darba vadītājs Ilze Balgale
Recenzents Aina Bernava
Anotācija Linna MAZIKA. Elektrovadošas oglekļa šķiedru drānas [Bakalaura darbs]. Rīgas Tehniskā universitāte, Dizaina tehnoloģiju institūts, Apģērbu un tekstila tehnoloģiju katedra, Rīga: 2023. 103 lpp. Atslēgas vārdi: oglekļa šķiedras, elektriskā pretestība, elektrovadītspēja, adīta drāna, audums, tekstila sensori, spiediena sensori, stiepes sensori. Visstraujāk mūsdienās tekstila nozare attīstās tieši inovatīvajā virzienā, kur lielu nozīmi sniedz tekstilijas ar pievienoto vērtību, kas nodrošina progresu tādos virzienos kā medicīna, rehabilitācija, fizioterapija, militārā un pat kosmosa izpēte. Ir svarīgi pētīt ne tikai drānu veidus, kas var šo progresu sniegt, bet arī šķiedru materiālus, no kādiem šo drānu ir iespējams izstrādāt, lai tā būtu viegla, izturīga un galvenais sniegtu datus, kurus pēc tam var izmantot cilvēka ķermeņa stāvokļa noteikšanai. Darba teorētiskajā daļā ir sniegta informācija par oglekļa šķiedrām, oglekļa šķiedru klasifikāciju un struktūru, oglekļa pavedieniem un filamentiem, kā arī par to izgatavošanu. Teorētiskajā daļā ir iekļauta informācija par funkcionālajiem tekstilmateriāliem, elektrovadošajiem pavedieniem un drānām, oglekļa tinti un plēvi, elektrovadošo drānu projektēšanas principiem, tekstila sensoru uzbūvi. Darba praktiskajā daļā ir izmantoti oglekli saturoši pavedieni, kas iestrādāti adītu un austu drānu paraugos. Abu struktūru drānu paraugi tiek pakļauti izvēlētajiem testiem, lai noskaidrotu, kā drānas struktūras izmaiņas ārējo faktoru iedarbības rezultātā ietekmē elektrisko pretestību. Darba rezultātā secināts, ka elektriskā pretestība oglekli saturošās drānās mainās vienmērīgāk, ja uz to tiek pielikts lielāks spēka spiediens. Kā arī ar oglekli papildinātie pavedieni var tikt izmantoti dažādu tekstila sensoru izgatavošanā vai pilnveidē, jo ogleklis pavedienam piedod stabilu elektrovadītspēju. Darbs sastāv no 102 lappusēm, tajā iekļauti 109 attēli, 15 tabulas un 5 pielikumi. Izmantoti 142 literatūras avoti.
Atslēgas vārdi Oglekļa šķiedras, elektriskā pretestība, elektrovadītspēja, adīta drāna, audums, tekstila sensori, spiediena sensori, stiepes sensori.
Atslēgas vārdi angļu valodā Carbon fibre, electrical resistance, electrically conductive fabrics, knitted fabric, woven fabric, textile sensors, pressure sensors, strain sensors.
Valoda lv
Gads 2023
Darba augšupielādes datums un laiks 24.05.2023 09:18:08