Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura profesionālās studijas
Studiju programmas nosaukums Muitas un nodokļu administrēšana
Nosaukums „Preču plūsmas izmaiņu dinamikas analīze Latvijā ekonomiskās krīzes apstākļos”
Nosaukums angļu valodā “Analysis of the Dynamics of Changes in the Flow of Goods in Latvia in a Period of Economic Crisis”
Struktūrvienība 22000 Inženierekonomikas un vadības fakultāte
Darba vadītājs Aivars Gulbis
Recenzents Sanita Dzene
Anotācija Bakalaura darba tēma ir “Preču plūsmas izmaiņu dinamikas analīze Latvijā ekonomiskās krīzes apstākļos”. Latvijas Republikai ir maza un atvērta ekonomika, kas pārsvarā balstās uz starptautisko tirdzniecību. Pēdējos gados Latvija sastopas ar ekonomiskām un tirdzniecības grūtībām, piemēram, COVID-19 ierobežojumiem un 2022. gadā piemērotajām Eiropas Savienības sankcijām pret trešajām valstīm. Ekonomiskās krīzes apstākļos tiek skarta pasaules tirdzniecība. 2022. gadā Eiropas Savienība pieņēma papildus sankcijas pret Krievijas Federāciju un Baltkrievijas Republiku, ar ko aizliedza noteiktu preču eksportu un importu. Eksports un imports ir svarīgākie ekonomiskie rādītāji, kas raksturo plūsmas apmēru, tādēļ 2022. gadā piemērotās sankcijas būtiski ietekmē preču plūsmu Latvijas Republikā un muitas amatpersonas veikto kontroli tirdzniecībā ar Krievijas Federāciju un Baltkrievijas Republiku. Pētījuma objekts ir preču plūsmas izmaiņas ekonomiskās krīzes apstākļos un sankciju kontroles izpildes kārtība. Pētījuma priekšmets ir Statistikas pārvaldes oficiālie dati par preču plūsmas izmaiņām laika periodā no 2005. gada līdz 2022. gadam un sankciju regulas Nr. 833/2014 un 765/ 2006 . Bakalaura darba mērķis ir izvērtēt, kā ir mainījusies Latvijas Republikas preču plūsma ekonomiskās krīzes apstākļos, bet tieši, kā 2022. gadā piemērotās sankcijas ietekmēja Latvijas Republikas preču plūsmas izmaiņas un izanalizēt kā Latvijas Republikā notiek sankciju aizliegumu kontrole. Pētījuma teorētiskā un praktiskā vērtība: pētījumā sniegts ieskats ekonomikas teorijā, kā ekonomikas krīzes apstākļi ietekmē preču plūsmu valstī, pētījumā tiek apkopotas un analizētas eksporta un importa plūsmas izmaiņas, tiek sniegts ieskats kā ASV un Latvijā notiek sankciju kontrole un analizētā sankciju izpildes kontroles problēma Latvijā. Bakalaura darbs sastāv no ievada, četrām nodaļām, secinājumiem un priekšlikumiem. Darba pirmajā nodaļā tiek raksturota ekonomikas teorija, tiek raksturots kā tiek veidota preču plūsma un kā ekonomikas krīzes apstākļi ietekmē preču plūsmu. Otrajā nodaļā raksturota preču eksporta teorija un analizētas preču eksporta izmaiņas. Trešajā nodaļā raksturota preču importa teorija un analizētās preču importa izmaiņas. Ceturtajā nodaļā izpētīts kā ASV un Latvijā notiek sankciju kontrole, atklātas sankciju kontroles problēmas. Bakalaura darba apjoms ir 53 lappuses, bakalaura darbā iekļauti 10 attēli un 3 tabulas, izmantots 50 bibliogrāfiskais avots, 1 pielikums.
Atslēgas vārdi Preču plūsmas izmaiņu dinamikas analīze Latvijā ekonomiskās krīzes apstākļos
Atslēgas vārdi angļu valodā Analysis of the Dynamics of Changes in the Flow of Goods in Latvia in a Period of Economic Crisis
Valoda lv
Gads 2023
Darba augšupielādes datums un laiks 16.05.2023 17:46:24