Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura profesionālās studijas
Studiju programmas nosaukums Transportbūves
Nosaukums "Aļģu potenciālais pielietojums bitumena kā saistvielas aizstāšanai asfaltbetona sastāvā" ("Valsts galvenā autoceļa A13 posma km 53,40 - 57,80 pārbūve")
Nosaukums angļu valodā "Potential use of algae to replace bitumen as binders in asphalt concrete" ("Reconstruction of the state national road A13 section from 53,4 km to 57,80 km")
Struktūrvienība 24100 Transportbūvju institūts
Darba vadītājs Edvards Pavlovskis
Recenzents Viktors Haritonovs
Anotācija Bakalaura darba “Aļģu potenciālais pielietojums bitumena kā saistvielas aizstāšanai asfaltbetona sastāvā” ietvaros tika pētīts, vai ķīmisko procesu rezultātā iegūtā aļģu saistviela varētu kļūt par alternatīvu šobrīd ceļu nozarē pielietotajam klasiskajam bitumenam. Galvenie darba uzdevumi bija literatūras apkopojums par aļģēm, bitumenu un bitumena testēšanas metodēm, praktiska aļģu saistvielas iegūšana un testēšana laboratoriskos apstākļos, kā arī iegūto rezultātu salīdzināšana ar klasiskā bitumena īpašībām. Pēc darba izstrādes tiek secināts, ka jauniegūtā aļģu saistviela šobrīd nespēj uzrādīt atbilstošus testēšanas rezultātus un atbilstību normatīvajām prasībām, lai izmantotu to kā klasiskā bitumena alternatīvu. Pēc rezultātu izanalizēšanas, radās jaunas perspektīvas šīs pētnieciskās tēmas attīstībai – dabīgā bitumena modificēšana ar aļģu saistvielu, kā arī aļģu saistvielas pievienošana frēzētajam asfaltbetonam, potenciāli nodrošinot novecojošā bitumena atjaunošanos. Inženierprojekta “Valsts galvenā autoceļa A13 posma km 53,40 – 57,80 pārbūve” ietvaros tika veikts esošās situācijas novērtējums un izstrādāti trīs pārbūves varianti, no kuriem pēc tehniski – ekonomiskā izvērtējuma tika izvēlēts gala variants. Darba gaitā tika izstrādāts ģenerālvarianta tehniskais projekts, kurā ir iekļauti visi nepieciešamie aprēķini un apkopota nepieciešamā informācija, kā arī izstrādāti būvniecības procesam nepieciešamie rasējumi. Darba ietvaros tika apkopotas prasības būves uzturēšanai, kā arī izstrādātas rekomendācijas būvdarbu veikšanai. Bakalaura darbs (ar inženierprojektu) ir izstrādāts uz 227 lpp., satur 26 tabulas, 92 attēlus, tai skaitā 38 fotogrāfijas, 19 izmantotās literatūras avotus, 6 pielikumus. Grafiskā daļa sastāv no 33 rasējumiem.
Atslēgas vārdi asfaltbetons, bitumens, aļģes, DSR, bitumena modifikācija, asfalta saistviela
Atslēgas vārdi angļu valodā asphalt concrete, bitumen, algae, DSR, modified bitumen, asphalt mix binder
Valoda lv
Gads 2022
Darba augšupielādes datums un laiks 19.12.2022 19:02:49