Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura akadēmiskās studijas
Studiju programmas nosaukums Vadīšana starptautiskos uzņēmumos
Nosaukums Ekstrēmo vērtību teorijā balstīta S&P500 akciju portfeļa izveide COVID krīzes periodā, salīdzinājums ar S&P500 indeksu
Nosaukums angļu valodā Extreme Value Theory Investment Model for the S&P500 Index Stocks during the Period of COVID-19 Crisis vs the S&P500 Index
Struktūrvienība 01B00 Rīgas Biznesa skola
Darba vadītājs Inese Muzikante
Recenzents Marina le Clere
Anotācija Mūsdienu investoriem ir plašas iespējas, kā izvietot finanšu tirgos savus investīciju aktīvus, kādu ieguldījumu stratēģiju un teoriju ievērot. Praksē izveidot piemērotu investīciju portfeli balstītu uz iepriekš definētu ieguldījumu stratēģiju, izveidot savu investīciju modeli, kur tiek ievēroti iepriekš definēti noteikumi augstas nenoteiktības apstākļos investoriem ir patiešām sarežģīti. Jāpiebilst, ka investīcijas aktīvos ir atzītas par vienu no labākajām finanšu ilgtermiņa ieguldījumu iespējām. Skatoties uz akciju tirgu ilgākā laika posmā kopumā, tas ir uzrādījis vidēji pozitīvus rādītājus, taču ir bijušas arī tirgus krīzes, kurās aktīvi zaudē lielu daļu no vērtības, vai arī vispārīgi zaudējuši visu savu vērtību. Likumsakarīgi, tirgus lejupslīdes periodā akciju tirgos dauzi investori ir riska piesardzīgi, jo iepriekšējā laika periodā ir zaudējuši lielu daļu no savu ieguldījumu portfeļu vērtības un daži pat bankrotējuši. Tāpēc, lai pasargātu sevi no akciju tirgus krīzēm, vienlaikus veicot investīcijas un sekojot izvēlētajai investīciju stratēģijai, investori var izmantot alternatīvas ieguldījumu portfeļu izveides metodes, kuras var izmantot lielas tirgus lejupslīdes laikā. Galvenā tēma darbam ir Block Maxima teorētiskais investīciju modelis, kurā dati tiek sadalīti vienādos blokos, izmantojot Block Maxima metodi. Lai izveidotu faktisko modeli, datu ekstrēmās zaudējumu vērtības tiek ņemtas vērā modelī un ieguldītas, un beigās tiek izveidots investīciju modelis, kuru izmantojot investors var veikt ieguldījumus lielas tirgus lejupslīdes laikā. Modelis uzrāda abnormālu akciju portfeļa atdevi ieguldījumiem, pārspēj tirgu un sasniedz pozitīvu neto rezultātu, neskatoties uz tirgus negatīvo rezultātu salīdzinošā laika posmā. Mērījumu atsaucei tiek izmantot SP500 indekss to salīdzinot ar autora teorētiski izveidoto portfeli, kas darbojas, pamatojoties uz izveidoto automātisko algoritmu, izmantojot Block Maxima pieeju. Darbs satur 52 akadēmiskās informācijas avotus, 5 attēlus un 4 tabulas un ir raktstīts angļu valodā.
Atslēgas vārdi Block Maxima teorija, ekstrēmo vērtību teorija, investīciju ceļvedis, projekts-r, pieeja virsotnēm virs sliekšņa.
Atslēgas vārdi angļu valodā Block Maxima approach, extreme value theory, investment guide, project-r, peaks-over-threshold approach.
Valoda eng
Gads 2022
Darba augšupielādes datums un laiks 17.04.2022 16:55:52