Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura akadēmiskās studijas
Studiju programmas nosaukums Vadīšana starptautiskos uzņēmumos
Nosaukums Darba devēju un darbinieku viedokļu atšķirības par nākotnes darba modeļiem Latvijas tirgū
Nosaukums angļu valodā The Difference in Attitudes of Employers and Employees towards the Future Workplace Models in the Latvian Market
Struktūrvienība 01B00 Rīgas Biznesa skola
Darba vadītājs Inese Muzikante
Recenzents Daiga Ērgle
Anotācija Izprotot Covid-19 ietekmi uz miljoniem uzņēmumu darbu visā pasaulē, obligātās aizvēršanas un attālinātā darba prasības, kas mainīja ierastās darba vietu formas, diplomdarba “Atšķirības darba devēju un darba ņemēju attieksmē pret nākotnes darba vietu modeļiem Latvijas tirgū” mērķis bija radīt priekšstatu par Latvijas tirgu no divu aspektu viedokļa grupām: darba devējiem un darba ņēmējiem, izmantojot kvantitatīvu izpēti. Neskatotoies uz to, ka iepriekš bija izpētīts ikviens darba vietas modelis - klātienes, hibrīda, attālinātais - bezprecedenta darba vietu modeļu koncepts, kas tika radīts pretēji darba devēju un darba ņēmēju vēlmēm un iespējām, palika neanalizēts. Tika pieņemts, ka piespiedu attālinātais darbs varēja radīt dalītus viedokļus, tādējādi ietekmējot darbinieku atlaišanu. Diplomdarba teorētiskā analīze ir balstīta uz 88 literatūras avotiem, liekot uzsvaru uz pētījumiem par darba vietas modeļiem, Covid-19 ietekmi uz tiem, un attieksmes veidošanas teorijām. Aptaujā iesaistot 123 darba ņēmējus un 33 darba devējus no dažādiem Latvijas uzņēmumiem, pētījums atklāja, ka starp abām grupām nav statistiskas atšķirības vairākos darba modeļu saistītos aspektos. Tomēr analīzē tika uzsvērts, ka atšķirība pastāv uzskatā, ka darba devējiem vajadzētu būt elastīgākiem, pieprasot saviem darbiniekiem strādāt birojā. Papildus tika analizētas dalībnieku demogrāfisko datu attiecības ar viņu nākotnes preferencēm, lai labāk izprastu attieksmi veidojošos faktorus. Diplomdarba apjoms ir 60 lapaspuses, tajā iekļauta 4 tabulas un 1 pielikums. Diplomdarba valoda ir angļu valoda.
Atslēgas vārdi Covid-19, darba vietas modeļi, darbs klātienē, hibrīddarbs, attālinātais darbs, darba devēji, darba ņēmēji, attieksme.
Atslēgas vārdi angļu valodā Covid-19, workplace models, on-site work, hybrid work, remote work, employers, employees, attitude.
Valoda eng
Gads 2022
Darba augšupielādes datums un laiks 17.04.2022 13:13:39