Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura akadēmiskās studijas
Studiju programmas nosaukums Inženiertehnika, mehānika un mašīnbūve
Nosaukums Lokšņu atsperu projektēšana, analīze un optimizācija.
Nosaukums angļu valodā Design, analysis and optimization of leaf spring in heavy vehicles.
Struktūrvienība 25600 Mehānikas un mašīnbūves institūts
Darba vadītājs Vitālijs Beresņevičs
Recenzents Sanchaniya Jaymin Vrajlal
Anotācija Darbs veidots kā nobeiguma darbs bakalaura akadēmiskajām studijām RTU Teorētiskās Mehānikas un materiālu pretestības katedrā, Mehānikas un Mašīnbūves institūta Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultātē. Lokšņu atsperes bieži pielieto automobiļa balstiekārtas sistēmā. Ir pierādīts, ka viens no labākajiem materiāliem lokšņu atsperu izgatavošanai ir kompozītmateriāls, kuram ir augsta izturība un relatīvi zems elastības modulis garenvirzienā. Šajā darbā mono-lokšņu tērauda atspere smagajā transportlīdzeklī tiek aizstāta ar kompozītu atsperi, kas izveidota no stikla / epoksīda slāņiem. Pētījuma mērķis ir optimizēt atsperes konstrukciju, lai sasniegtu zemāko iespējamo masu. Slāņu skaits un šķiedru orientācija tika mainīti, lai izveidotu kompozītu lokšņu atsperes modeli, izmantojot ANSYS programmatūru. Tika izveidoti un analizēti deviņi atsperu modeļi. Lokšņu atsperu konstrukcijas parametru optimizācijai tiek izmantota Taguči metode. Ir parādīts, ka deformācijas minimizēšanai jāņem slāņu skaits 5 un šķiedru orientācijai jābūt 30o. Bet sprieguma minimizēšanai, slāņu skaits ir jābūt 5 un šķiedru orientācijai vajadzētu būt 90o. Saskaņā ar ANOVA analīzi, šķiedru orientācija būtiski ietekmē spriegumu, deformāciju, ka arī iegūto atsperes masu. Darba apjoms ir 63 lpp. teksta, 34 attēli, 15 tabulas. Izmantoti 69 informācijas avoti. Atslēgas vārdi: lokšņu atspere, transportlīdzeklis, projektēšana, datorsimulācija, analīze, kompozīts, spriegums, deformācija.
Atslēgas vārdi lokšņu atspere, transportlīdzeklis, projektēšana, datorsimulācija, analīze, kompozīts, spriegums, deformācija.
Atslēgas vārdi angļu valodā leaf spring, vehicle, design, computer simulation, analysis, composite, stress, deformation.
Valoda eng
Gads 2022
Darba augšupielādes datums un laiks 16.01.2022 22:55:43