Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura akadēmiskās studijas
Studiju programmas nosaukums Elektronika un mobilie sakari
Nosaukums Gaida kuģa un putnu sadursmes agrīna atklāšana, izmantojot uz mašīnmācīšanos balstītu vizuālo un radara datu apstrādi.
Nosaukums angļu valodā Aircraft bird strike early detection using machine learning-based processing of visual and radar data.
Struktūrvienība 13300 Mikroviļņu inženierijas un elektronikas institūts
Darba vadītājs Artūrs Āboltiņš
Recenzents Mihails Pudžs
Anotācija Sarežģīti lidošanas aparāti mūsdienu pasaulē ievērojami ietekmē mūsu ikdienas dzīvi nekā pagātnē. Termins Lidojošais aparāts ietver dažādu veidu mašīnas, kurām katram ir paredzētais ražošanas mērķis. Problēma, ko mēs apspriedīsim šajā pētījumā un mēģināsim risināt, ir izplatīta problēma visiem gaisa kuģu veidiem neatkarīgi no kategorijas vai paredzētā pakalpojuma. Piemēram, militārās lidmašīnas, vienpilota lidaparāti, pasažieru lidmašīnas bezpilota lidaparātiem un bezpilota lidaparātiem. Šajā rakstā apskatīts piedāvātais risinājums identificētās problēmas apkarošanai. Problēma ir sadursme ar putnu (lielākā daļa no objekta kopumā) lidojuma laikā. Pieaugot personīgo bezpilota lidaparātu skaitam, pat ja tas nav tik bieži, ir atsevišķi gadījumi, kad bezpilota lidaparāts nonāk sadursmē ar lidojošu lidmašīnu. Jebkurā gadījumā sekas nav nedz vēlamas, nedz arī pieļautas, tikai apsverot varbūtību. Pievērsīsimies risinājumam, kas iegūts, eksperimentāli apkopojot un analizējot datus. Secinājums atbildēs uz problēmas izklāstu. Šis darbs sniegs detalizētu ieskatu par problēmu, izmantojot esošos datus no uzticamiem avotiem, mēs virzīsimies uz priekšu problēmas izolēšanā ar specifiku. Tas ļaus mums izveidot eksperimentu, kas būs simulācija. Šī simulācija būs tuvu reālajiem datiem, ar kuriem pēc tam var manipulēt un analizēt, lai izdarītu secinājumus un optimālu problēmas risinājumu vai risinājumus. Sistēma sastāv no digitālā dvīņa, kas savienota ar noteikšanas sistēmu, kas lidojuma laikā atklās objektus (putnus). Kuru dati tiks izmantoti, lai aprēķinātu varbūtību un iespēju izvairīties no putna vai objekta trieciena. Tiek ņemti vērā visi faktori, kas būtiski ietekmē šo problēmu, un tiek izmantots sistemātisks veids, kā identificēt un izolēt problēmu.
Atslēgas vārdi Lidmašīna, putns, sadursme ar putniem, avārija, aerodinamika, vienotība, digitālais dvīnis, CNN, neironu tīkls, FAA datubāze, FAA, sully, radars, mašīnmācība, algoritms
Atslēgas vārdi angļu valodā Aircraft, Bird, Bird strike, Crash, Aerodynamics, Unity, Digital Twin, CNN, Neural Network, FAA database, FAA, sully, Radar, Machine learning, Algorithm
Valoda eng
Gads 2022
Darba augšupielādes datums un laiks 03.01.2022 16:16:49