Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids maģistra akadēmiskās studijas
Studiju programmas nosaukums Inženiertehnika, mehānika un mašīnbūve
Nosaukums Plūsmas lauka raksturojums ar piekrastes ūdeņu konstrukciju, izmantojot samazinātas kārtas modeli.
Nosaukums angļu valodā Characterization of flow field around offshore construction, using reduced order model.
Struktūrvienība 25600 Mehānikas un mašīnbūves institūts
Darba vadītājs Sabīne Upnere
Recenzents Ilmārs Vīksne
Anotācija Lai prognozētu precīzus rezultātus, ir svarīgi saprast plūsmas mehānismu ap struktūrām atklātā jūrā. Piemēram, plūsma ap konstrukcijām ir svarīga, lai noteiktu pretestības spēku, berzes koeficientu, spiediena sadalījumu un atdalīšanas punkta atrašanās vietu. Šī pētījuma galvenais mērķis ir analizēt atklātā jūrā esošu konstrukciju pretestības spēku, izmantojot samazinātas kārtas modeli. Šajā pētījumā ģeometriskā modelēšana tika veikta, izmantojot ANSYS 20, un simulācijas tiek veiktas ar CFD Fluent. Skaitļošanas apgabala izmēri ir mainīti, lai izpētītu attālumu starp cilindriem un cilindra diametra ietekmi uz atklātā jūrā esošu konstrukciju veiktspēju. Tādējādi rezultāti tiek izskaidroti un apspriesti ar spiediena kontūru, ātruma kontūru un pretestības spēkiem. Lai iegūtu eksperimentu plānu, tiek izmantota KEDRO programmatūra. Tā ir arī ļoti noderīga turpmākajai cēlējspēku analīzei lietojot metamodeļus, kuru ievades un atbildes ir iegūtas no Ansys simulācijām. Metamodeļa pārbaude tiek veikta, salīdzinot Ansys rezultātus un modeļa prognozes. Pētījums tiek veikts trīs sadaļās. Pirmkārt, tika apskatīti trīs skaitļošanas domēni, lai novērtētu domēna platuma un garuma ietekmi uz iegūto skaitļošanas rezultātu. Pēc tam tika veikta analīze, kuras pamatā bija cilindru diametra un cilindru attālumu maiņa, t.i., cilindru diametra un attāluma starp cilindriem maiņa. Visbeidzot, tika veikta modeļu verifikācija ANSYS pretestības spēka rezultātus salīdzinot ar metamodeļa rezultātiem. Pēc visu rezultātu salīdzināšanas var secināt, ka palielinās maksimālā absolūtā kļūda, palielinoties cilindra diametram (D), kā arī samazinoties attālumam (d) starp cilindru.
Atslēgas vārdi Ārzonas struktūras, Plūsmas lauks, Cilindri, Vilkšanas koeficients, Velciet spēku, Reinoldsa numurs, simulācija, Latīņu hiperkubu paraugu ņemšana (LHS), Skaitļošanas domēns, Kedro programmatūra, Surogāta modelis, Starpvalidācijas kļūda, Pielāgots noteikšanas koeficients.
Atslēgas vārdi angļu valodā Offshore Structures, Flow Field, Cylinders, Drag Coefficient,Drag Force, Reynolds Number, simulation, Latin Hypercube Sampling (LHS), Computational Domain, Kedro Software, Surrogate Model, Cross-Validation Error, Adjusted coefficient of Determination.
Valoda eng
Gads 2021
Darba augšupielādes datums un laiks 18.01.2021 10:38:45