Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids maģistra akadēmiskās studijas
Studiju programmas nosaukums Inženiertehnika, mehānika un mašīnbūve
Nosaukums Torņa celtņa darbības statiskā un dinamiskā analīze.
Nosaukums angļu valodā Static and dynamic analysis of tower crane operation.
Struktūrvienība 25600 Mehānikas un mašīnbūves institūts
Darba vadītājs Jānis Vība
Recenzents Marina Čerpinska
Anotācija Starp vissvarīgākajām ierīcēm, ko izmanto tehnoloģiskajos procesos, ir torņa celtņi. Tāpēc joprojām ir svarīgs to darbības pētniecības lauks, lai izprastu torņa celtņu konstrukciju un projektēšanu, lai panāktu maksimālu darbības efektivitāti. Tātad šis pētījums ir paredzēts četru dažādu torņa celtņu modeļu projektēšanai un analīzei, uzlabojot parametrus, piemēram, sākotnējā modeļa parametrisko modifikāciju. Torņa celtņa izpēte sākumā veikta ar statisko analīzi, bet pēc tam pievienota gaisa plūsmas dinamikas modelēšana ar datoru. Tas dod iespēju samazināt ražošanas izmaksas, kā arī konstrukcijas svaru. Vibrācijas no tāda avota kā “kravas šūpošanās” rada dinamisku slodzi uz torņa celtņa struktūras elementiem, kas var izraisīt celtņa pārslodzi, tā darbības kļūdas un galu galā sabrukšanu. Šī darba mērķis ir noteikt (zem kravas svārstību kustībām) plakanā modeļa dinamisko uzvedību torņa celtņos. Izmantojot tādu galīgo elementu programmatūru kā ANSYS un SolidWorks, celtnis tika modelēts un analizēts. Papildus analītiskās metodes tika izmantotas, lai salīdzinātu četru dažādu torņa celtņu kompleksa statisko analīzi, lai pārbaudītu rezultātus dinamiskā plūsmā. Diferenciālo vienādojumu skaitliskais risinājums atļāva novērtēt izkliedētās slodzes efektus, un tie tika ievadīti galīgo elementu programmā, skaitliskās analīzes vajadzībām. Visas vibrāciju ietekmes izmaiņas (piemēram, spriegumi un deformāciju) parādītas pētījumu rezultātā, kad krava tiek novietota noteiktās vietās ap celtņa statni un korpusu.
Atslēgas vārdi FEM - galīgo elementu modelis, materiāla īpašības, slodzes, robežu noteikumi, plūsmas analīze, statiskās simulācijas, spriegumi, deformācijas.
Atslēgas vārdi angļu valodā Finite element model, material properties, Load and boundary conditions, Flow analysis, Static simulations, Stress-strain and deformation.
Valoda eng
Gads 2021
Darba augšupielādes datums un laiks 13.01.2021 23:50:29