Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids maģistra akadēmiskās studijas
Studiju programmas nosaukums Vides zinātne
Nosaukums "Multikritēriju analīze Labyrinthulomycetes klases mikroorganismu celmiem un piemērotiem agro-industriālajiem blakusproduktiem"
Nosaukums angļu valodā "Multicriteria analysis of Labyrinthulomycetes class microorganisms strains and applicable agro-industrial by-products"
Struktūrvienība 27300 Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts
Darba vadītājs Dagnija Blumberga
Recenzents Kārlis Valters
Anotācija Maģistra darbu „Multi–kritēriju analīze Labyrinthulomycetes klases mikroorganismu celmiem un piemērotiem agro-industriālajiem blakusproduktiem” ir izstrādājusi Rīgas Tehniskās universitātes Elektrotehnikas un vides inženierzinātņu fakultātes Vides zinātnes studente Elīna Račko. Maģistra darba mērķis ir, veicot TOPSIS multi–kritēriju lēmumu pieņemšanas analīzi, noteikt kuri agro–industriālie blakusprodukti būtu vispiemērotākie vienšūnu eļļas ražošanai Latvijā un Lietuvā. Maģistra darbs ietver literatūras avotu analīzi un praktisko daļu – multi–kritēriju lēmumu pieņemšanas analīzi. Literatūras analīzē ir ietvertas tādas tēmas kā barības trūkuma iemesli akvakultūrās un vienšūnu eļļas izmantošanas potenciāls zivju barības ražošanā, attīstība vienšūnu eļļas ražošanas tehnoloģijās. Darbā analizē Latvijā un Lietuvā pieejamos biodegradējamos atkritumproduktus, kas ir piemēroti vienšūnu eļļas ieguves procesam. Papildus ir veikts literatūras apskats par citu valstu pētījumiem vienšūnu eļļas ieguvē izmantojot Labyrinthulomycetes klases mikroorganismu celmus. Multi–kritēriju lēmumu pieņemšanas analīzē tiek vērtēti sekojoši biodegradējamie blakusprodukti: jēlglicerīns (biodīzeļdegvielas ražošanas blakusprodukts), zemas kvalitātes koksne, piena pārstrādes blakusprodukti, alus ražošanas blakusprodukti- izlietoties graudi un raugs un ābolu izspaidas (ābolu sulas ražošanas blakusprodukts). Šajā Maģistra darbā visi blakusprodukti tiek vērtēti izmantojot 5 kritērijus: lokālā pieejamība, blakusprodukta cena, nepieciešamā pirmapstrāde, dokozānheksaēnskābes raža un blakusproduktu derīguma termiņš. Maģistra darba nobeigumā ir veikti secinājumi par biodegradējamo atkritumproduktu un Labyrinthulomycetes klases mikroorganismu izmantošanas potenciālu vienšūnu eļļas ieguvē. Ir izstrādāti priekšlikumi, lai norādītu, kādi ir turpmākie pētījuma attīstības virzieni. Maģistra darbs sastāv no 78 lapām, kurās iekļauti 23 attēli, 7 formulas un 20 tabulas. Darba beigās ir ievietoti 1 pielikums. Darba izstrādē ir izmantoti 119 literatūras avoti. Maģistra darbs ir rakstīts angļu valodā.
Atslēgas vārdi vienšūnu eļļa, aprites ekonomika, produkts ar augstu pievienoto vērtību, Labyrinthulomycetes
Atslēgas vārdi angļu valodā single cell oil,circular economy, high value-added product, Labyrinthulomycetes
Valoda eng
Gads 2020
Darba augšupielādes datums un laiks 13.06.2020 14:38:51