Anotācija |
Pastāv uzskats, ka izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu uzņēmumos prevalē tradicionālās arodveselības problēmas – troksnis, vibrācija, putekļi, ķīmiskās vielas u.c., taču attīstītajās Eiropas Savienības valstīs priekšplānā izvirzās psihosociālie, organizatoriskie un ergonomiskie riska faktori.
Veicot aptaujas kampaņu, lai iegūtu informāciju par visietekmīgāko darba vides riska faktoru izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu nozares uzņēmumā, iegūtais situācijas raksturojums parādīja, ka nozīmīgākie darba vides riska faktori ir dažādi psihoemocionālie riska faktori (laika trūkums, virsstundu darbs, garas darba stundas, augsta emocionāla piepūle, augsta intelektuāla piepūle) un ergonomiskie darba vides riska faktori (smagumu pārvietošana, darbs piespiedu pozā, vienveidīgas kustības, monotons darbs).
Tas liecināja par darba vides tradicionālo riska faktoru nomaiņu ar jauniem, mūsdienīgiem riska faktoriem. Savukārt apkopojums liecināja, ka par ļoti būtiskām darba vides problēmām jāuzskata tieši ergonomiskie darba vides riska faktori.
Ņemot vērā faktu, ka ergonomiskie darba vides riska faktori, kā arī psihoemocionālie darba vides riska faktori savstarpēji cits citu ietekmē un pastiprina to iedarbību, šai riska faktoru grupai jāpievērš liela uzmanība.
Pēc aptaujā iegūtiem rezultātiem, kā arī, veicot nodarbināto darba telpu apsekošanu, darba autors izvirzījis principus, pēc kuriem atlasa tos ergonomiskus darba vides riska faktorus, kam tiks veikta analīze un samazināšanas programmu izstrāde, proti:
1. riska faktors, kas iedarbojas uz vislielāko nodarbināto skaitu;
2. riska faktors, kas novērtēšanas metodē ieguvis visaugstāko riska pakāpi;
3. fakti un informācijas par pētāmajiem objektiem.
Maģistra darbs sastāv no 104 lapām, kurā ietverti 26 attēli, 43 tabulas un 2 formulas. Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā. |