Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids maģistra akadēmiskās studijas
Studiju programmas nosaukums Inovatīvie risinājumi ģeomātikā
Nosaukums "Virtuālās un paplašinātās realitātes lietojums būvlaukumā"
Nosaukums angļu valodā "VR and AR applications on construction site"
Struktūrvienība 24100 Transportbūvju institūts
Darba vadītājs Māris Kaļinka
Recenzents Darius Popovas
Anotācija Šī maģistra darba “Virtuālās un paplašinātās realitātes lietojums būvlaukumā” mērķis ir sniegt ieskatu par šāda veida tehnoloģiju izmantošanu un kā virtuālās un papildinātās realitātes tehnoloģijas var palīdzēt atvieglot darbu būvlaukumos (plānošanas, naudas, un laika ziņā) būvniecības laikā. Darbs balstīts uz literatūras avotos atrodamo informāciju un personīgo pieredzi. Darbā sniegts īss tehnoloģiju vēstures pārskats, aprakstīta BIM un datorgrafikas modeļu ieviešana virtuālās un paplašinātās realitātes vidē. Aprakstītas arī virtuālās un papildinātās realitātes definīcijas, sistēmas prasības un to veidi, kā arī, kur var tikt pielietota tehnoloģija būvlaukumos un tās mērķis. Aprakstīts visbiežāk izmantotās ierīces un programmatūra, kas tiek izmantota, lai būvlaukumā iegūtu vislabāko rezultātu. Maģistra darbā ir aprakstītas paplašinātās realitātes izsekošanas metodes, kā piemēram, ārtelpas izsekošanas tehnikas, joprojām pētama tēma - iekštelpu izsekošanas tehnika un kombinētā tehnika - saplūšanas izsekošana, izmantojot SLAM, Bluetooth, raidītājus. Kā secinājums šis darbs parāda, ka, izmantojot virtuālās un papildinātās realitātes tehnoloģiju būvlaukumā, tas var palīdzēt izvairīties no kļūdām projekta uzsākšanā, kas var ietaupīt daudz naudas. Pielietojot tehnoloģiju tā var parādīt klientam gala modeli ar virtuālo “ekskursiju” pirms celtniecības uzsākšanas, lai apmierinātu viņu vajadzības. Būvniecības eksperti un darbinieki var redzēt visus modeļus 3D vidē, nevis 2D plānos, kas ļauj iegūtu labāku izpratni. Tā kā tehnoloģija būvniecībā ir jauna, joprojām ir iespējas to pilnveidot.
Atslēgas vārdi 3D, AR, VR, paplašinātā realitāte, virtuālā realitāte, BIM, Oculus rift, Microsoft Hololens, DAQRI, SLAM, izsekošanas paņēmieni, virtuālā vide.
Atslēgas vārdi angļu valodā 3D, AR, VR, augmented reality, virtual reality, BIM, Oculus Rift, Microsoft Hololens, DAQRI, SLAM, tracking techniques, virtual environment.
Valoda eng
Gads 2020
Darba augšupielādes datums un laiks 21.01.2020 12:29:08