Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids maģistra profesionālās studijas
Studiju programmas nosaukums Elektrotehnoloģiju datorvadība
Nosaukums Koģenerācijas stacijas saražotā siltuma padeves regulēšanas iekārtas un vadības shēmas izstrāde Olaines siltumtīklam
Nosaukums angļu valodā "The development of heat supply control device and control circuit for cogeneration station in Olaine heating network"
Struktūrvienība 27100 Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūts
Darba vadītājs Nadežda Kuņicina
Recenzents
Anotācija Maģistra darbs ir saistīts ar jaunās paaudzes SCADA sistēmas ieviešanu elektroapgādes sistēmas vadībai. Maģistra darbā tika izpētīti modernie tīklu vadības algoritmi, metodes un tehniskais risinājums, kā arī to pielietošana uz Elektrilevi tīkla piemēra. Elektroapgādes automatizācija tiek nodrošināta, ņemot vērā kibrdrošības funkcionalitāti, un viedo elementu esamību elektroapgādes sistēmā. Vadības procesu ātrdarbība un drošums ir piemērotas jaunam elektroapgādes nodrošināšanas modelim. Funkcionalitāšu ieviešana un ieguvumi, kas tiek nodrošināti ar jaunu vadības shēmu izmantošanu, kā arī to ieviešanas perspektīvas citos tīkla posmos tika izvērtētas, balstoties uz praktisko pieredzi. Izskatāmā SCADA sistēma uztur komunikācijas iespējas ar vairākiem industriāliem datu apmaiņas protokoliem. SCADAs integrācija nodrošina procesu vadību un tās uzskatāmu vizualizāciju tīkla operatoram. Jaunās paaudzes SCADA sistēmas ieviešana ir saistīta ar iespēju ātri un attālināti konstatēt tīkla bojājumus, attēlo un saglabā trauksmes un citi svarīgi procesu vēsturi. Šādās sistēmās paredzēta operatoru reģistrācijas iespēja, kā arī fiksēt laikus, kad trauksmes paziņojums parādījies, kad operators to konstatējis un kad novērsis. Darbā ir aprakstīta Elektrilevi, Igaunijas lielākā elektrības piegādātāja, jaunas SCADA sistēmas ieviešanas piedāvājamais modelis. SCADA sistēmas programmatūras sastāvdaļas, jaunās ieviešamās sistēmas apmācības plāns un piegādājamas iekārtas un programmatūras. Ir apskatītas tehnoloģiskās attīstības saistībā, kā arī novecojušās, jeb mantotās sistēmas integrēšanas iespējas. Darba pirmajā nodaļā ir aprakstīts uzņēmums Elektrilevi, kurš ir lielākais Igaunijas elektroenerģijas piegādātājs, tā struktūra un apmēri. Darba otrajā nodaļā ir aprakstītas novecojušās, jeb mantotās SCADA sistēmas. Darba trešajā nodaļā ir aprakstīta sistēmas darbības bezvadu vadība IoT. Ceturtajā nodaļā tiek projektēta jaunas SCADA sistēmas ieviešana, kura atbilst Elektrilevi struktūrai. Darba piektajā nodaļā tiek ievēlēta sistēmai vajadzīgā aparatūra. Darbs ir izpildīts uz 66 teksta lapām, tajā skaitā 4 attēli, 4 tabulas un 13 izmantotās informācijas avoti.
Atslēgas vārdi scada kiberdrošība
Atslēgas vārdi angļu valodā scada cybersecurity
Valoda lv
Gads 2018
Darba augšupielādes datums un laiks 23.05.2019 14:59:06