Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids maģistra profesionālās studijas
Studiju programmas nosaukums Arhitektūra
Nosaukums Bijušās militārās pilsētvides piekrastes civilā adaptācija: Ūdens sporta centrs Liepājā
Nosaukums angļu valodā Civilian Adaptation of The Former Military Waterfront Area: Water Sports Centre in Liepāja, Latvia
Struktūrvienība 26000 Arhitektūras fakultāte
Darba vadītājs Aldis Lapiņš
Recenzents Prakt.doc. D.Bērziņš
Anotācija Militārās klātbūtnes atsaukšana no pilsētas teritorijas var notikt pēkšņi, kas noved pie ļoti nelabvēlīgiem sociālekonomiskiem apstākļiem. Tas jo īpaši attiecas uz mazām un vidēja lieluma pilsētu teritorijām, kurās vēsturiski dominēja militārās klātbūtnes saimnieciskā darbība. Liepāja ir spilgts piemērs tam, kā notiek pilsētas attīstība, ja tajā ilgstoši tiek veikta militārā funkcija. Liepājas kara bāze jeb Karosta ir unikāla ar tās vēsturisko attīstību un spēcīgo arhitektonisko identitāti. Veicot teritorijas plānošanas dokumentu analīzi, apsekojot teritoriju dabā, veicot ekspertu intervijas un izpētot Karostas piekrastes darbības vēsturi, secināts, ka tai ir bijusi ne tikai svarīga militārā funkcija, bet tā bijusi populāra arī Krievijas aristokrātijas atpūtas vieta. Šobrīd piekrastes kāpu zonā ir palikušas tikai militārās darbības liecības graustu veidā. Teritorija ir degradēta. Maģistra darba ar integrētu diplomprojektu mērķis ir militāras pilsētvides struktūras piekrastes zonas attīstības un izmantošanas iespēju apzināšana, Karostas piekrastes zonas attīstību ietekmējošo faktoru, iespēju un nepieciešamo funkciju definēšana, ievērtējot militāro pilsētvides mantojumu. Diplomprojekta ietvaros izstrādāts teritorijas plānojums ūdens sporta centram Liepājā Karostas piekrastē, balstoties uz ārvalstu pieredzi un pētījumiem. Piekrastes zonā paredzēts izveidot gājēju un auto ceļus, promenādi ar “mezglu” punktiem. Detalizētāka arhitektūras apjomu izstrāde tiek veikta ūdens sporta centra četrām ēkām. Ūdens sporta centrs veicinātu burāšanas tradīciju atjaunošanu un attīstību, veiktu jahtu ostas uzturēšanas funkcijas, burāšanas apmācības, un citu ar ūdenssportu saistītu pasākumu organizēšanu. Jaunais apbūves koncepts paredz sabiedrības uzmanības pievēršanu militāro mantojumu problemātikai un atkārtotai izmantošanai. Šādu projektu attīstīšana mazinātu negatīvās asociācijas par post-militārajām teritorijām, bet gan veicinātu to potenciāla saskatīšanu un izmantošanu. Maģistra darbs ar integrētu diplomprojektu sastāv no 92 lappusēm, 22 ilustrācijām, 4 pielikumiem, 54 izmantotajiem informācijas avotiem. Atslēgas vārdi: Karosta, militārais mantojums, post-militārās teritorijas, teritorijas plānojums, ūdens sporta centrs, revitalizācija, jūras piekraste.
Atslēgas vārdi Karosta, militārais mantojums, post-militārās teritorijas, teritorijas plānojums, ūdens sporta centrs, revitalizācija, jūras piekraste.
Atslēgas vārdi angļu valodā “Karosta”, military heritage, post-military territories, urban planning, water sports centre, revitalization, coastal area.
Valoda lv
Gads 2018
Darba augšupielādes datums un laiks 11.12.2018 09:38:16