Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids maģistra profesionālās studijas
Studiju programmas nosaukums Elektrotehnoloģiju datorvadība
Nosaukums "Elektriskās jaudas mērīšanas veidu izpēte un jaunas mērīšanas metodes izstrāde izmantojot Furjē transformācijas"
Nosaukums angļu valodā "Electrical power measuring method research and development of new measuring method using Fourier Transformations"
Struktūrvienība 27100 Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūts
Darba vadītājs Pēteris Apse-Apsītis
Recenzents Andrejs Potapovs
Anotācija Šis maģistra darbs uzrakstīts uz 71 lpp., latviešu valodā un satur 31 attēlu. Darbs sastāv no ievada, trīs pamata nodaļām, secinājumiem un 54 izmantoto informācijas avotu saraksta un pielikuma. Darba galvenais mērķis bija izpētīt elektriskās jaudas mērīšanas metodes, izstrādāt un pārbaudīt alternatīvu elektriskās jaudas mērīšanas metodi un salīdzināt to ar esošajām. Darbā piedāvātā metode balstās uz Furjē transformāciju pārveidojumiem un aprēķiniem, sniedzot plašāku un precīzāku ieskatu elektriskās jaudas spektrā un attiecīgi ļauj izpētīt precīzu iekārtas darbību, veicot harmoniku analīzi. Rezultātā tika izstrādāta un eksperimentāli pārbaudīta elektriskās jaudas mērīšanas metode balstīta uz Radix-2 ātro Furjē transformāciju algoritmu, kura tika salīdzināta ar standartizēto plašāk izmantoto elektriskās jaudas mērīšanas metodi. Šo metodi var lietot mērot elektrisko jaudu jebkurai iekārtai vai sistēmai, lai redzētu detalizētāku jaudas spektru un tā harmonisko sadalījumu, kas palīdz analizēt iekārtas vai sistēmas darbību un optimizēt tās patērēto enerģiju. Salīdzinot ar standarta elektriskās jaudas mērīšanas metodi ir redzama arī neliela, taču konstanta izmaiņa iegūtajos rādījumos, kas pie plašiem elektroenerģijas patēriņiem spētu radīt būtisku izmaiņu.
Atslēgas vārdi Elektriskās jaudas mērīšana, FFT, DFT, Ātrās Furjē Transformācijas, Radix-2 FFT Algoritms, matemātiskās statistikas metožu salīdzinājums
Atslēgas vārdi angļu valodā Power measurements, Fast Fourier Transformations, Discrete Fourier Transformations, FFT Windows, Radix-2 FFT Algorithm, Statistical approach tor method comparison
Valoda lv
Gads 2018
Darba augšupielādes datums un laiks 21.05.2018 15:20:22