Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura akadēmiskās studijas
Studiju programmas nosaukums Arhitektūra
Nosaukums Privātums stiklotajās fasādēs
Nosaukums angļu valodā Privacy in the Glass Facades
Struktūrvienība 26000 Arhitektūras fakultāte
Darba vadītājs M. Švēde
Recenzents Dokt. I.Lazdiņš
Anotācija Lai gan stikls kā materiāls bija pazīstams jau pirms mūsu ēras, pasaules arhitektūrā tā zelta laiki ir datējami ar 19.gs. Kopš tā laika stikls ir bijis arhitektu iemīļots projektēšanas elements, jo tas ir vizuāli viegls materiāls, kas iekštelpas sasaista ar ārvidi, tai pašā laikā pasargājot no ārējās vides nelabvēlīgajiem laikapstākļiem un elementiem. Stikls telpās ienes gaismu un interjerā skaisti ierāmē dabas skatus. Tas ir spēcīgs un trausls materiāls vienlaicīgi. Esot atzinīgi novērtētam kā ikdienas funkciju pildītājam un estētiskā baudījuma sniedzējam, stikls ir kļuvis par vienu no populārākajiem materiāliem gan arhitektūrā, gan mākslā. Tomēr stiklam ir viens liels mīnuss, tiecoties pēc iespējām mājoklī ienest gaismu un cenšoties sasaistīt iekštelpu ar ārtelpu, nākas samierināties ar privātuma zaudēšanu iekštelpās. Mūsdienās ēku arhitektūrā ienesot populārās stikla fasādes un lielos vitrīnlogus, mēs savu dzīvi izliekam kā skatlogā, garāmgājēju skatam paverot privātākas dzīves ainas, neatkarīgi vai tās ir biroja telpas, veikali vai guļamistaba. Attīstoties tehnoloģijām un pieaugot cilvēku interesei, ir izveidoti jauni inovatīvi stikla veidi un fasādes dizaina detaļas, kas risina privātuma problēmu arhitektūrā, tai pašā laikā nezaudējot un citkārt pat papildinot stikla pamatīpašības. Bakalaura darbs "Privātums stiklotajās fasādēs" sastāv no 6 nodaļām, kurās ir aplūkota privātuma tēma arhitektūrā, apzinātas jaunākās stikla materiālu tehnoloģijas, kā arī citi fasādes ēnojuma elementi, noslēgumā dodot redzējumu, kā varētu tik risināta privātuma problēma celtniecības procesā esošajos Z-torņos. Darbā ir veiktas 2 intervijas ar cilvēkiem, kas lielu daļu ikdienas pavada stiklotās un atvērtās ēkās, kā arī veikta aptauja, kuras 92 respondentu atbildes ir ņemtas vērā, izdarot pētījuma secinājumus. Darba mērķis ir noskaidrot, kā tehnoloģijas stikla attīstībā un dažādi dekoratīvie elementi tiek lietoti mūsdienu arhitektūrā, lai radītu privātu, stiklotu telpu. Bakalaura darbs sastāv no 59 lapaspusēm 35 attēliem, 4 grafikiem, 3 tabulām, 3 shēmām, 2 pielikumiem un 52 izmantotajiem literatūras avotiem.
Atslēgas vārdi privātums arhitektūrā, stiklojums, “Inteliģentais” stikls, tehnoloģijas, fasāde, caurredzamība, intīma telpa.
Atslēgas vārdi angļu valodā privacy in architecture, glazing, Smart glass, technology, facade, transparency, intimate space.
Valoda lv
Gads 2017
Darba augšupielādes datums un laiks 23.01.2017 10:37:58