Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids maģistra akadēmiskās studijas
Studiju programmas nosaukums Inženiertehnika, mehānika un mašīnbūve
Nosaukums Izplūdes gāzu emisijas kontrole un plūsmas analīze bezceļu automašīnu daudzcilindru dīzeļdzinēju katalizatoros.
Nosaukums angļu valodā Exhaust gas emission control and flow analysis in catalytic convertor for the off-road multi-cylinder diesel engine.
Struktūrvienība 25600 Mehānikas un mašīnbūves institūts
Darba vadītājs Dmitrijs Rusovs
Recenzents Edgars Kovals
Anotācija Kompresijaizdedzes motori, plašāk pazīstami kā dīzeļmotori, tiek plaši izmantoti kā enerģijas avots, lai gan tie ietekmē cilvēku veselību un apkārtējo vidi. Šī iemelsa dēļ Indijas automobiļu pētniecības asociācija (IAPA) cenšas pārliecināt automobiļu ražotājus ievērot stingras emisiju normas, lai tādejādi aizsargātu gan dabu, gan sabiedrību. Pamatā izplūdes gāzu daudzums tiek kontrolēts dzinēju konstruēšanās izmantojot divu veidu tehnoloģijas –ieksčilindru tehnoloģijas (in-cylinder technologies) vai pēcapstrādes tehnoloģijas (after treatment technologies). Šī projekta mērķis ir pētīt un eksperimentēt ar izolējošo materiālu, kurš veidots no keramikas, kā arī izmantot daļēji stabilizētu cirkonija materiālu, kas uzklāts uz dīzeļa oksidācijas konvertora (DOK). Oksidācijas konvertors nevar atrasties ļoti tuvu izplūdes kolektoram iepakošanas ierobežojumu dēļ. Šī iemesla dēļ tiek izmantots termālās barjeras pārklājums (thermal barrier coating) 100 līdz 150 mikronu dziļumā un cirkonija virspārklājums (top coating) 300 līdz 350 mikronu dziļumā. Emisiju līmeni eksperimentāli pēta, izvietojot oksidācijas konvertoru trijās dažādās vietās starp izplūdes kolektoru un slāpētāju. Balstoties uz DOK apvalka temperatūru trīs dažādās atrašanās vietās, viena pozīcija ar maksimālo emisiju pārveidošanas efektivitātes līmeni tiek optimizēta. Lai samazinātu emisiju daudzumu un nepārsniegtu nākamo emisiju normu līmeni, tiek pievienota degvielas piedeva AC 2010A. lai izmērītu emisiju līmeni, tiek izmantots gāzu analizators AVL 5.
Atslēgas vārdi dīzeļdzinējs, katalizators, piesārņojuma kontrole
Atslēgas vārdi angļu valodā diesel engine, catalytic converter, pollution control
Valoda eng
Gads 2017
Darba augšupielādes datums un laiks 18.01.2017 00:55:02