Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura akadēmiskās studijas
Studiju programmas nosaukums Telekomunikācijas
Nosaukums Vienvadu sakaru sistēmas izpēte un novērtējums
Nosaukums angļu valodā Evaluation of Single Wire Communications Systems
Struktūrvienība 13100 Telekomunikāciju institūts
Darba vadītājs R.Parts
Recenzents P.Gavars
Anotācija Bakalaura darbs satur simtu divas lapas. Darba problēma ir izveidot sistēmu informācijas pārraidīšanai pa vienu vadu un izpētīt fizikālos procesus vienvadu līnijā, radioraidītājos un uztvērējos. Darba pirmajā nodaļā es savācu vienvada un bezvada enerģijas pārraidīšanas shēmas. Darba otrajā nodaļā es aprakstīju rezonanses parādības radiotehnikā, bezvadu enerģijas pārraidīšanas sistēmās. Darba ceturtajā, piektajā un sestajā nodaļā es aprakstīju savas eksperimentālās shēmas, kuras pārbaudīju eksperimentāli vai analītiski paredzēju, ka tādas ir iespējamas. Darba piektajā nodaļā ir shēmu skaitliski matemātiskā analīze. Darba septītajā nodaļā ir tādu elektronisko detaļu kā tranzistori, loģiskie elementi, operacionālie pastiprinātāji analīze. Pēc darba izpildīšanas secināju, ka pa vienu vadu var kaut kādu spriegumu pārraidīt. Lai varētu pārraidīt informāciju, ir daudz jāeksperimentē, tas ir tehniski sarežģītāk nekā pārraidīt enerģiju. Vienvada līnija ir enerģētiski efektīvāka nekā divvadu līnija, jo nav zudumi kapacitātē, bet shēma pati apēd vairāk enerģijas, jo strāva caur spoli ir liela - 0,1 - 0,5 A . Lai uzšķiltu lielu spriegumu, kas iedarbojas uz līniju, vajag lielu strāvu. Secinājumi no eksperimentiem: 1) ir iespējams pa vienu vadu pārraidīt elektrību, lai degtu lampa. 2) TTL mikroshēmām ir lielāka iespēja sasilt nekā CMOS mikroshēmām 3) loģisko elementu multivibrators darbojas labāk nekā operacionālā pastiprinātāja multivibrators 4) Spolei pieliekot klāt maiņstrāvas avotu, spole darbojas kā induktīvā pretestība, bet tad kad spolē laiž iekšā impulsus, tad spole darbojas kā elektrības avots. Pašā spolē rodas EDS . 5) Vienvadu līnija var darboties kā antena un pārraidīt radioviļņus 6) Vienvadu līnija var pārvadīt enerģiju pārlādējot kapacitāti, kas atrodas līnijas galā.
Atslēgas vārdi vada paškapacitāte, dipolu antena, maiņstrāva, radioviļņi, pašindukcijas spriegums, induktivitāte, modulācija, augsts loģiskais līmenis, zems loģiskais līmenis, lauka tranzistors, bipolārais tranzistors, rezonanse, bezvadu enerģija.
Atslēgas vārdi angļu valodā led self capacity, dipole antenna, AC, radio waves, auto-induction voltage inductance modulation, high logical level, a low logic level FETs, bipolar transistor, resonance wireless power.
Valoda lv
Gads 2016
Darba augšupielādes datums un laiks 05.06.2016 04:08:15