Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura profesionālās studijas
Studiju programmas nosaukums Muitas un nodokļu administrēšana
Nosaukums „CITES konvencijas uzraudzības iestāžu sadarbības izvērtējums”
Nosaukums angļu valodā “Cooperation among the CITES Convention Supervisory Authorities”
Struktūrvienība 22000 Inženierekonomikas un vadības fakultāte
Darba vadītājs A.Gulbis
Recenzents A.Čevers, RTU Muitas un nodokļu katedras docents (prakt.)
Anotācija Bakalaura darba tēma ir “CITES konvencijas uzraudzības iestāžu sadarbības izvertējums”. Bakalaura darbā ir aprakstīta CITES konvencijas veidošanas vēsture, tās darbības pamatprincipi, dzīvnieku un augu sadalījums, Latvijas iesaistīšanas CITES konvencijā utt. Tiks izskatīti normatīvi akti un regulas, kuri koordinē konvencijas darbību. Tā kā CITES konvencijā ir daudz dalībvalstu, autors izskatīs iestāžu sadarbību Latvijas Republikā. Tas nozīmē, ka tiks aprakstīti tikai Eiropas Savienības Regulas, likumi, ka arī Latvijas normatīvi akti, kuri regulē CITES konvenciju valstī, un iestāžu attiecības izvērtējums attiecas tikai uz Latvijas iestādēm. CITES konvencijas izpilde ir cieši saistīta ar muitas iestādēm, jo tie kontrolē preču plūsmu caur robežu. Aizsargāti īpatņi tiek pārvadāti pāri robežai gan legāli, gan nelegāli. Bakalaura darba saturs izklāstīts divās nodaļās. Pirmajā nodaļā apskatīta CITES konvencijas izveidošanas un pieņemšanas vēsture un darbības pamatprincipi, kādi dzīvnieki un augi biežāk tiek pārvadāti legāli, kādas valstis visvairāk importē vai eksportē CITES īpatņus, ka arī to likumisku regulēšanu. Otrajā nodaļā apskatīti CITES konvencijas noteikumu regulējošas institūcijas, konvencijas prasību izpildošie faktori, ka arī piedāvātas sadarbības pilnveidošanas iespējas. Tapāt bakalaura darbā ir aprakstīti, kādi dokumenti ir vajadzīgi, lai ievestu valstī īpatņus un nepārkāptu likumu. Tomēr ir zināms, ka CITES īpatņus pārvada arī nelegāli, un tās ir liela pasaules problēma. Tāpēc bakalaura darbā sīki aprakstīti īpatņu kontrabandas gadījumi, ka arī apšaubāmas izcelsmes CITES īpatņi un to atvasinājumi, kuri tiek, pārdoti Latvijas tirgū. Noteikt nelegālo dzīvnieku un augu skaitu ir ļoti grūti, bet pasaulē pēc apjomiem un naudas plūsmu tā stāv blakus ieroču un narkotiku tirdzniecībai. Par kontrabandistiem bieži kļūst tūristi, kuri atgriežoties no atvaļinājuma, nenojauš, ka suvenīrs vai kāds dzēriens ir izgatavots izmantojot CITES īpatņus, un te sākas problēmas muitas punktā. Tāpēc bakalaura darbā apskatīti suvenīri, no kuriem eksotiskās valstīs vajadzētu izvairīties. Šajā jautājuma liela problēma ir cilvēku nezināšana un tā pastāv, tāpēc ka iestādes, kuras ir atbildīgas, par sabiedrības izglītošanu konvencijas jautājumos, ar to nenodarbojas pilnā mērā. Tāpēc darba autors uzrakstīja, kas jādara iestādēm lai izglītot iedzīvotājus. Latvijā ir trīs uzraudzības institūcijas - uzraudzības, zinātniska un kontrolējoša. Uzraudzības institūcija CITES konvencijas jautājumos ir Dabas aizsardzības pārvalde, zinātniskā institūcija – Latvijas Dabas muzejs, Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultāte un Bioloģijas institūts un kontrolējošās iestādes - Valsts ieņēmumu dienests un Valsts vides dienests. Lai sekmīgi izpildīt konvencijas noteikumus, vajag, lai visas trīs institūcijas strādātu, ka viens mehānisms, darba autors atrāda dažas problēmas un piedāvāja variantus, kā tos risināt.
Atslēgas vārdi CITES Konvencija.CITES Konvencijas uzraudzības iestādes Latvijā. Iestāžu sadarbība. Sadarbības izvertējums
Atslēgas vārdi angļu valodā CITES Convention.CITES Convention Supervisory Authorities. Cooperation among Authorities. Cooperation Analyze.
Valoda lv
Gads 2015
Darba augšupielādes datums un laiks 15.12.2015 14:54:06