Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Bachelor
Title of the study programm Civil Engineering
Title in original language Optisko šķiedru metode betona sastāvu rukuma novērtēšanai (Autosalona ēka ar biroja un servisa daļu)
Title in English Optical fiber method for evaluating shrinkage of concrete compositions (Car showroom building with office and service parts)
Department Faculty Of Civil And Mehanical Engineering
Scientific advisor Līga Gaile
Reviewer Genādijs Šahmenko
Abstract Diplomdarbs sastāv no pētnieciskās daļas par tēmu “Optisko šķiedru metode betona sastāvu rukuma novērtēšanai” un inženierprojekta “Autosalona ēka ar biroja un servisa daļu”. Bakalaura darba mērķis ir izstrādāt eksperimentālo metodi, izmantojot optiskās šķiedras, betona rukuma novērtēšanai laboratorijas paraugos. Kā arī, novērtēt specifisku uzbriestošo betona piedevu ietekmi uz betona paraugu rukumu un spiedes stiprību. Literatūras apskata sadaļā tika apkopota pieejamā literatūra par betona rukumu un tā veidiem, superabsorbējošajiem polimēriem un to darbību betona sastāvā, superplastifikatoriem, ekspansīvo betona piedevu un optisko šķiedru sensoriem. Papildus, tika apkopota informācija par betona kubisko paraugu spiedes stiprības testa veikšanu un sacietējuša betona paraugu rukuma noteikšanu atbilstoši spēkā esošo Latvijas valsts standartu prasībām. Bakalaura darba eksperimentālā daļa sevī ietver trīs etapus: sagatavošanās procesi pētniecisko darbību veikšanai, eksperimentālo darbību izpilde un iegūto rezultātu apstrāde un analīze. Šī darba ietvaros, sagatavošanās procesu sadaļā ir aprakstītas darbības, kas tika veiktas pirms eksperimentālo darbību izpildes, kas sevī ietver: enkurojuma sistēmas izgatavošanu, veidņu izgatavošanu, kā arī mērierīču sagatavošanu pētnieciskajai darbībai. Eksperimentālo darbību izpildes sadaļā ir detalizēti atspoguļota eksperimenta veikšanas norise, kas sevī ietver: testējamo betona paraugu izgatavošanu laboratorijas apstākļos, kubisko betona paraugu atveidņošanu un to spiedes testa veikšanu. Noslēguma sadaļā ir apkopoti un apstrādāti dati, kas tika iegūti darbību rezultātā un izdarīti secinājumi par iegūtajiem rezultātiem. Inženierprojekts ir izstrādāts autosalona ēkai ar biroja un servisa daļu. Projekta ietvaros tika aprakstīta esošā situācija, ēkas arhitektūra, vides pieejamība, vides aizsardzība, ēkas konstruktīvie risinājumi, inženiertīkli, satiksmes organizācija, siltumtehniskās prasības, ugunsdrošību risinājumi, darba drošība un būvdarbu veikšanas organizācija. Papildus tika sagatavota būvdarbu izmaksu lokāl tāme, koptāme un izveidots būvdarbu kalendārais grafiks ar cilvēku plūsmu un būvmašīnu grafikiem. Tika veikts inženiertehnisko risinājumu salīdzinājums dažādu šķērsrāmju variantiem. Tika veikts galveno nesošo konstrukciju, pamatu, pamatnes un konstruktīvo mezglu aprēķins izmantojot analītiskus aprēķinus un datorprogrammu Axis VM X7. Bakalaura darba kopējais apjoms ir 99 lappuses, tajā skaitā 79 attēli, 3 tabulas un izmantoti 30 literatūras avoti. Inženierprojekta kopējais apjoms ir 172 lappuses, tajā skaitā 52 attēls, 33 tabulas, 13 A1 formāta rasējuma lapas un izmantoti 49 literatūras avoti.
Keywords Betons, rukums, šķiedru optiskie sensori
Keywords in English Concrete, shrinkage, fiber-optic sensors
Language lv
Year 2024
Date and time of uploading 10.06.2024 17:07:43