Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Master
Title of the study programm Medical Engineering and Physics
Title in original language SPECT tehnoloģisko faktoru, izmeklējuma protokola un vairogdziedzera izmēra ietekme uz tā funkcionālā tilpuma noteikšanas precizitāti.
Title in English The influence of SPECT technological factors, examination protocol and thyroid size on the accuracy of functional volume determination.
Department Faculty Of Civil And Mehanical Engineering
Scientific advisor Grikke Antra
Reviewer Indra Surkova
Abstract Maģistra darba mērķis ir izpētīt, kā un kāpēc SPECT izmeklējuma tehnoloģiskie faktori, izmeklējuma protokols un vairogdziedzera izmēri ietekmē vairogdziedzera funkcionālā tilpuma noteikšanas precizitāti, kas tālāk dos ieguldījumu labdabīgu vairogdziedzeru saslimšanu 131I terapijas aprēķinu precizitātes uzlabošanā. Darbs sastāv no ievada, darba mērķa, uzdevumiem un novitātes, analītiskās apskata daļas, pētījuma stratēģijas, metožu un instrumentu izvēles pamatojuma un apraksta, pētījumu rezultātiem, rezultātu analīzes, secinājumiem un rekomendācijām. Darbā mērķa sasniegšanai izmantoti planārās scintigrāfijas, SPECT un SPECT/CT izmeklējumu dati, kas balstīti uz NaI(Tl) un CZT tehnoloģiju. Tie iegūti veicot mērījumus ar standartizētiem un anatomiskajiem vairogdziedzera fantomiem. Darbā analizēti 1500 anatomisko vairogdziedzera fantomu SPECT attēli. Izpētīts, ka CZT detektoru SPECT/CT sistēmām, vairogdziedzera relatīvā tilpuma novirze iekļaujas ±25%, NaI(Tl) sistēmai: ± 50%. Vidējā tilpuma novirze 1.02% un 1.83% (CZT un NaI(Tl) detektoru sistēmām respektīvi). Statistiski būtiskas tilpumu novirzes tika iegūtas starp iekārtu grupām, vairogdziedzera fantoma faktiskajiem tilpumiem, 99mTc aktivitātēm un attēlu iegūšanas laikiem. Maģistra darbs satur 6 tabulas, 36 attēlus, 4 formulas un viens pielikums. Darba izstrādei izmantoti 51 literatūras avoti. Darba apjoms ir 80 lapas.
Keywords SPECT, SPECT/CT, scintigrāfija, vairogdziedzeris, CZT detektoru SPECT/CT sistēmas, NaI(Tl) detektoru SPECT/CT sistēma
Keywords in English SPECT, SPECT/CT, scintigraphy, thyroid, CZT detector SPECT/CT systems, NaI(Tl) detector SPECT/CT system
Language lv
Year 2024
Date and time of uploading 10.06.2024 14:25:56