Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Master
Title of the study programm Business Finance
Title in original language Valsts vērtspapīru turēšanas ietekmes novērtējums uz Šrilankas komercbanku likviditāti un efektivitāti.
Title in English Assessing the impact of holding government securities on liquidity and efficiency of commercial banks in Sri Lanka.
Department 22000 Faculty of Engineering Economics and Management
Scientific advisor Konstantins Kozlovskis
Reviewer Andrejs Čirjevskis
Abstract Izaicinošās ekonomikas apstākļos Šrilankas valdības nesen pieņemtā iekšējā parāda optimizācijas politika rada virkni risku komercbanku bilancēm valsts un banku savstarpējās saiknes dēļ. Šajā pētījumā analizēta valdības vērtspapīru turēšanas ietekme uz Šrilankas komercbanku likviditāti un efektivitāti, pamatojoties uz sabalansētu paneļa datu regresiju, izmantojot datus no 10 atlasītām komercbankām par 11 laika posmu no 2013 līdz 2023 gadam. Pētījumā konstatēta valsts vērtspapīru turējumā esošo banku lejupslīdes tendence laika posmā no 2014. līdz 2016. gadam un straujš koeficienta pieaugums 2019. līdz 2022. gadā, ko galvenokārt noteica privātā sektora komercbankas. Tas varētu būt galvenokārt trīs iemeslu dēļ, kāpēc šī saistība pastāv: a) valdības vērtspapīru turēšana kopumā ir drošāka nekā kredīts privātajam sektoram ekonomiskās krīzes laikā, b) augstākas valsts ienesīguma likmes piesaista valsts vērtspapīrus kā ienesīgus zema riska ieguldījumus, un c) bankām sniegtās valsts garantijas (drošības tīkls). Attiecības starp valdību un bankām labi korelē krīzes periodos, un šķiet, ka valsts ienesīguma likmes un banku garantijas ir faktori, kas veicina banku turējumus valsts vērtspapīros Šrilankā. Turklāt tika konstatēta augstāka negatīva korelācija starp IKP pieauguma tempu un kredītrisku un pozitīva korelācija starp noguldījumiem un kredītiem, likviditāti un kredītiem starp Šrilankas komercbankām. Banku turējumiem valsts vērtspapīros ir negatīva un nebūtiska ietekme uz aktīvu atdevi kā Šrilankas komercbanku efektivitātes mērauklu. Turklāt ietekmi uz likviditātes risku, ko mēra ar naudu un tās ekvivalentiem, arī būtiski neizskaidro valdības vērtspapīru turējumi Šrilankā. Turklāt Šrilankā nav būtisku atšķirību starp krīzes un nekrīzes periodiem efektivitātes, likviditātes un kredītu pieauguma ziņā. Turpretim starp banku turējumiem valsts vērtspapīros tika konstatēta būtiska negatīva saikne ar likviditātes risku un kredītu pieaugumu. Negatīvās būtiskās attiecības attiecībā uz kredītiem privātā sektora klientiem liecina par izspiešanas efekta esamību saistībā ar banku turējumiem valsts vērtspapīros Šrilankā. Turklāt valdības un privātā sektora komercbankām ir būtiskas atšķirības attiecībā uz klientiem izsniegto kredītu pieaugumu, kas liecina par lielāku valsts sektora komercbanku izspiešanas efektu, salīdzinot ar privātā sektora bankām Šrilankā.
Keywords Valsts vērtspapīri, komercbankas, efektivitāte, likviditāte, likviditātes risks, kredītu pieaugums
Keywords in English Government Securities, Commercial Banks, Efficiency, Liquidity, Liquidity Risk, Credit Growth
Language eng
Year 2024
Date and time of uploading 07.06.2024 20:34:07