Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Bachelor
Title of the study programm Civil Engineering
Title in original language Bumbu patvertņu normatīvā regulējuma pilnveidošanas iespējas Latvijā (Daudzstāvu dzīvojamās ēkas pārbūve Pulkveža Brieža iela 10, Rīgā)
Title in English Improvement possibilities of the regulatory framework of bomb shelters in Latvia (Reconstruction of a multi-storey residential building at Pulkveža Brieža street 10, Riga)
Department Faculty Of Civil And Mehanical Engineering
Scientific advisor Kārlis Kostjukovs
Reviewer Andris Bērziņš
Abstract Diplomprojekts sastāv no divām daļām – pētnieciskās daļas un Inženierprojekta. Pētnieciskās daļas tēma: “Bumbu patvertņu normatīvā regulējuma pilnveidošanas iespējas Latvijā.” Pētnieciskajā daļā tika veikta LBN 210-24 “Patvertņu būvnormatīvs” noteikumu projekta prasību analīze ar mērķi izstrādāt ieteikumus bumbu patvertņu normatīvā regulējuma pilnveidei Latvijā. LBN 210-24 “Patvertņu būvnormatīvs” noteikumu projekta prasības tika analizētas kontekstā ar spēkā esošo Somijas regulējumu par bumbu patvertnēm un vēsturisko Padomju savienības patvertņu būvnormatīvu SNiP II-11-77, no 1978. gada. Pētījuma ietvaros tika identificētas un iespējas pilnveidot patvertņu normatīvo ietvaru Latvijā, tai skaitā arī ņemot vērā ieguvumus no piedāvāto ieteikumu ieviešanas. Pētnieciskās daļas apjoms ir 55 lapaspuses, tajā izmantoti 33 literatūras avoti, daļai ir 1 pielikums. Inženierprojekta daļas tēma: “Daudzstāvu dzīvojamās ēkas pārbūve Pulkveža Brieža iela 10, Rīgā” Inženierprojektā tika izstrādāts pārbūves projekts 6 stāvu ķieģeļu namam par daudzdzīvokļu ēku. Inženierprojekts sastāv no 5 daļām: 1. Arhitektūras risinājumi: aprakstīts projekta telpu plānojums, konstruktīvie un apdares risinājumi, inženiersistēmas, ugunsdrošības, siltumtehnikas un akustikas prasības un izstrādāts telpu plānojums, konstrukciju pīrāgi un mezgli. 2. Būvkonstrukciju daļa: veikti aprēķini koka sijas pastiprinājumam, tērauda kolonnai, tērauda kolonnas un sijas mezglam un veikta esošo pamatu nestspējas un sēšanās pārbaude. Izstrādāti atbilstošie vertikālo un horizontālo konstrukciju plāni, siju pastiprināšanas, tērauda rāmja un ailu pārsedzes risinājumi, kā arī tērauda rāmja kolonnas un sijas sajūguma mezgls. 3. Būvdarbu organizācijas daļa: aprakstīti galvenie būvdarbi, veikts būvmašīnu un pagaidu komunikāciju aprēķins un izstrādāts kalendārais grafiks. 4. Ekonomiskā pamatojuma daļa: izstrādāta objekta koptāme un lokālā tāme pārsegumu pīrāgu izbūvei. 5. Darba aizsardzības un drošības daļa: aprakstītas darba aizsardzības un ugunsdrošības prasības. Kopā Inženierprojektā izstrādāti 9 rasējumi: 8 A1 lapas un 1 A1.0 lapa. Inženierprojekta daļas apjoms 98 lapaspuses, tajā izmantoti 49 literatūras avoti.
Keywords Bumbu patvertenes, patvertņu prasības, patvertņu būvnormatīvs, civilā aizsardzība, aizsargbūves.
Keywords in English Bomb shelters, shelter requirements, shelter construction regulations, civil protection, protective structures.
Language lv
Year 2024
Date and time of uploading 07.06.2024 16:36:13