Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Master
Title of the study programm Telecommunication Technologies and Networks Management
Title in original language Optisko šķiedru kā sensoru izmantošanas novērtējums 330/110 kV pārvades elektrolīniju parametru monitoringam
Title in English Assessment of the use of optical fibres as sensors for parameter monitoring of 330/110 kV transmission power lines
Department Faculty Of Computer Science Information Tehnology And Energy
Scientific advisor Jurģis Poriņš
Reviewer Andis Supe
Abstract Optisko šķiedru kā sensoru izmantošanas novērtējums 330/110 kV pārvades elektrolīniju parametru monitoringam. Gatis Jaunzems, Telekomunikāciju tehnoloģijas un tīklu pārvaldības programmas students. Atslēgas vārdi: DTS, Ramana, Releja, vājinājums, augstspriegums, 110kV, optiskie sensori, optiskās šķiedras, optiskais laika apgabala reflektometrs, Stoksa un anti-Stoksa izkliede. Darba mērķis: Maģistra darbā tiek aprakstīta optiskā šķiedra un veikta tās analīze, aprakstīta gaismas izplatīšanās šķiedrā un citi optisko šķiedru parametri un efekti, kā arī veikta optisko sensoru analīze, pētot, kā tie darbojas, un kādus rezultātus no tiem varam iegūt. Kur un kurās sfērās varam to pielietot. Darba praktiskajā daļā tiek izvēlēts reāls projekts, kura izbūvē pasūtītājs ir ieguldījis lielākus finansiālos līdzekļus, lai spētu veikt nepārtrauktu iekārtu un komunikāciju monitoringu. Pēc izbūves pabeigšanas, notiek visu iekārtu uzstādīšana, pievienošana un testēšana. Pirms gala testēšanas, tiek veiktas visas nepieciešamās komunikāciju savienošanas un kalibrēšana, lai varētu uzsākt precīzus mērījumus. Pēc mērījumu iegūšanas, ir iespējams veikt padziļinātu saņemto rezultātu analīzes darbus, lai novērtētu uzstādītās sistēmas kvalitāti un secinātu, vai iegūtie rezultāti ir atbilstoši un bez būtiskām novirzēm no normas. Maģistra darbs uzrakstīts latviešu valodā uz 75 lapaspusēm. Tas satur 56 attēlus, 5 tabulas, 16 aprēķinu formulas, un 40 literatūras avotus.
Keywords DTS, Ramana, Releja, vājinājums, augstspriegums, 110kV, optiskie sensori, optiskās šķiedras, optiskais laika apgabala reflektometrs, Stoksa un anti-Stoksa izkliede.
Keywords in English DTS, Raman, Rayleigh,, attenuation, high voltage, 110kV, optical sensors, optical fibers, optical time domain reflectometer, Stokes and anti-Stokes scattering.
Language lv
Year 2024
Date and time of uploading 04.06.2024 15:49:09