Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Bachelor
Title of the study programm Materials Engineering
Title in original language Ar silānu apstrādātu lignocelulozes šķiedru un reciklētu poliolefīnu kompozītu izveide un raksturošana
Title in English Development and characterisation of silane–treated lignocellulosic fibres and recycled polyolefin composites
Department Faculty Of Natural Sciences And Tehnology
Scientific advisor Remo Merijs-Meri
Reviewer Ingars Reinholds
Abstract Bakalaura darbā ir izpētīti kompozīti no reciklēta polipropilēna/polietilēna matricas ar modificētu griķu salmu stiegrojumu. Lauksaimniecības atlikumi (griķu salmi) tika iegūti Latvijas zemnieku saimniecībā “Brasliņi” un tika sagatavoti priekš apstrādes ar silānu. Sākotnēji tika izstrādāta silanizēšanas metode, salīdzinot divu veidu silānus, kas atšķiras ar funkcionālajām grupām; praktiski noteikta optimālā silāna koncentrācija un silanizēšanas procesa atbilstošākā temperatūra un laiks. Stiegroto polimērkompozītu izveidei tika izmantotas gan silanizētas šķiedras, gan arī šķiedras, kurām silanizēšanas laikā tika pievienota stearīnskābe, lai varētu novērtēt trīs dažādu kompatibilizatoru ietekmi uz savietojamību starp nepolāro poliolefīnu matricu un dabas šķiedru. Izveidotajām kompozīcijām ar 10% un 40% salmu saturu, tika raksturotas struktūras īpašības, termiskā stabilitāte, reoloģiskās un mehāniskās īpašības. Tika testētas kompozīcijas ar dažādām stiegrojuma pakāpēm - 10 un 40 % sastāvi -, kā arī kompozīcijas ar dažādām silāna koncentrācijām. Iegūtās kompozīcijas tika analizētas, izmantojot FTIR, TGA, DSC, stiepes un lieces testus, slapēšanas leņķa mērīšanas iekārtu, reoloģijas iekārtu un triecienizturības testus. Darbs satur ievadu, literatūras apskatu, galvenos darba uzdevumus, metodisko daļu, eksperimentālo daļu, secinājumus no eksperimentālās daļas, kā arī literatūras sarakstu. Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā, tā apjoms ir 57 lpp. Tas satur: 35 attēlus, 5 tabulas, un tajā ir izmantoti 26 literatūras avoti.
Keywords LIGNOCELULOZES ŠĶIEDRAS, MODIFICĒTAS ŠĶIEDRAS, RECIKLĒTAIS POLIPROPILĒNS, BIOBĀZĒTIE POLIOLEFĪNU KOMPOZĪTI, SILĀNS, SILANIZĒŠANA.
Keywords in English LIGNOCELLULOSIC FIBRES, MODIFIED FIBRES, RECYCLED POLYPROPYLENE, BIO-BASED POLYOLEFIN COMPOSITES, SILANE, SILANISATION.
Language lv
Year 2024
Date and time of uploading 31.05.2024 23:16:45