Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Master
Title of the study programm Computerised Control of Electrical Technologies
Title in original language Apgaismojuma vadības sistēmu un funkciju izpēte konteinera tipa siltumnīcu energoefektivitātes uzlabošanai
Title in English Research of Lighting Control Systems and Functions to Improve the Energy Efficiency of Container Type Greenhouses
Department Faculty Of Computer Science Information Tehnology And Energy
Scientific advisor Ansis Avotiņš
Reviewer Oļegs Tetervenoks
Abstract Darba autors Mārtiņš Marcinkēvičs izstrādāja maģistra darbu par tēmu "Apgaismojuma vadības sistēmu un funkciju izpēte konteinera tipa siltumnīcu energoefektivitātes uzlabošanai." Zinātniskā darba vadītājs - vadošais pētnieks, docents, Ph.D. Ansis Avotiņš. Darba mērķis ir izpētīt apgaismojuma sistēmas vadības metodes, konteinera tipa siltumnīcu energoefektivitātes paaugstināšanai, ņemot vērā kultivējamo augu kvalitātes rādītājus. Maģistra darbs sastāv no 4 galvenajām nodaļām, kurās tiek sniegts ieskats par līdzstrāvas gaismekļa izstrādi un laboratorijas testēšanu, dažādu ražotāju uzstādītajiem gaismekļiem reālā audzēšanas vidē - "Broccoli" konteinera tipa siltumnīcā, LED barošanas avotiem, kā arī apgaismojuma vadības sistēmām un funkcijām. Izstrādātā līdzstrāvas gaismekļa laboratorijas testēšana paredz gan praktiski iegūto optisko parametru salīdzinājumu pret modelēšanā prognozētajiem, gan gaismekļa korpusa ietekmes novērtējumu uz rezultējošo apgaismojumu. Uzstādītajiem "Broccoli" siltumnīcā gaismekļiem tika veikti praktiskie intensitātes un spektra mērījumi. Papildus tika ievākti sākotnējo pētījumu ražas dati dažādiem augiem, lai varētu veikt analīzi par apgaismojuma parametru ietekmi uz ražas apjomu. Darbā tiek sniegts īss ieskats par LED draiveru uzbūvi un visplašāk pielietotajām topoloģijām, kā arī, tiek izvirzītas prasības nepieciešamajam barošanas avotam izstrādātās līdzstrāvas apgaismojuma sistēmas efektīvai realizēšanai. Darba uzsvars tiek likts uz apgaismojuma vadības metožu analīzi no to energoefektivitātes skatpunkta, un darbā tiek analizētas 4 dažādas regulēšanas metodes - klasiskā dimmēšanas; segmentālā; spektrāla, ievērojot maksimālu energoefektivitāti; spektrālā, uzturot nepieciešamo spektru. Darbā tika secināts, ka ar spektrālām apgaismojuma regulēšanas metodēm ir iespējams panākt gan precīzāku apgaismojuma līmeņa regulēšanu, gan potenciālu energoefektivitātes paaugstināšanu par līdz pat 32,66%. Darbs, neskaitot pielikumus, satur 5 nodaļas, 48 attēlus, un 14 tabulas. Darba kopējais apjoms ir 72 lpp., un tā izstrādei tika izmantoti 32 literatūras avoti.
Keywords Konteinera tipa siltumnīca, apgaismojuma energoefektivitāte, apgaismojuma vadības metodes, līdzstrāvas tīkls, dažāda spektra gaismekļi.
Keywords in English Container type greenhouse, lighting energy efficiency, lighting control methods, DC grid, different spectrum luminaires.
Language lv
Year 2024
Date and time of uploading 31.05.2024 10:38:16