Form of studies |
Master |
Title of the study programm |
Environment Engineering |
Title in original language |
Tehnoloģijas attīstības novērtējums: Olbaltumvielu un karotinoīdu ražošana no raugu biomasas |
Title in English |
Assessment of technological developments in yeast–produced proteins and carotenoids |
Department |
Faculty Of Natural Sciences And Tehnology |
Scientific advisor |
Krišs Spalviņš |
Reviewer |
Alvydas Zagorskis |
Abstract |
Darba ietvaros tika veikta bibliometrisko datu analīze, lai noskaidrotu par līdzšinējo
pētījumu virzieniem un tendencēm vienšūnu raugu izmantošanā biotehnoloģiju industrijā, to
stiprajām un vājajām pusēm, lai spriestu par turpmākiem pētījumu virzieniem un turpmāku
raugu izmantošanu. Liela uzmanība tika pievērsta olbaltumvielu un karotinoīdu ieguvei no
raugiem un citiem mikroorganismiem. Pieaugot iedzīvotāju skaitam, pieaug arī resursu
patēriņš. Viena no cilvēka organismam būtiskākajām uzturvielām ir olbaltumvielas, taču
olbaltumvielu ražošana ar pašreizējām metodēm (dzīvnieku vai augu olbaltumvielas) rada
visvairāk emisiju, salīdzinot ar citām uzturvielām, tāpēc jāmeklē ilgtspējīgāki proteīna avoti.
Tāpat, pieaugot iedzīvotāju skaitam, pieaug uzturvielu trūkums ikdienas uzturā galvenokārt
jaunattīstības valstīs. Lielisks veids, kā nodrošināt ilgtspējīgu olbaltumvielu avotu un samazināt
uzturvielu trūkumu nākotnē, ir iegūt olbaltumvielas un cilvēka organismam nepieciešamos
karotinoīdus no rauga sēnītēm vai citiem mikroorganismiem. Darba gaitā tika apskatītas piecas
pie sarkanajiem un sārtajiem raugiem piederošas raugu sugas, caur kuru piemēru tika izvērtēta
tehnoloģijas attīstība.
Tāpat kā viena no potenciāli izmantojamāmtehnoloģijām, kuras rezultātā var iegūt raugus
ar pastiprinātām vēlamajām īpašībām (piemēram, augstāks olbaltumvielu saturs biomasā)
salīdzinot ar savvaļas celmu, tika apskatīta mutaģenēzes tehnoloģijas izmantošana, lai radītu
mutantus un pēc tam spēcīgāko un dzīvotspējīgāko mutantu atlase, izmantojot aminoskābju
inhibitorus.
Uz bibliometrisko datu analīzes rezultātā aizsāktās diskusijas bāzes tika veikta
kvantitatīvā un kvalitatīvā SVID analīze, lai spriestu par tehnoloģijas priekšrocībām,
trūkumiem, potenciāliem draudiem un nākotnes attīstības iespējām. |
Keywords |
Rhodotorula glutinis, Phaffia rhodozyma, Sporobolomyces roseus, Yarrowia lipolytica, Sporidiobolus pararoseus, raugi, vienšūnu proteīns, olbaltumvielas, karotinoīdi, mutaģenēze, aminoskābju inhibitori |
Keywords in English |
Rhodotorula glutinis, Phaffia rhodozyma, Sporobolomyces roseus, Yarrowia lipolytica, Sporidiobolus pararoseus, yeasts, proteins, single-cell protein, carotenoids, mutagenesis, amino acid inhibitors |
Language |
eng |
Year |
2024 |
Date and time of uploading |
30.05.2024 00:05:52 |