Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Master
Title of the study programm Environment Engineering
Title in original language Tehnoloģijas attīstības novērtējums: Olbaltumvielu un karotinoīdu ražošana no raugu biomasas
Title in English Assessment of technological developments in yeast–produced proteins and carotenoids
Department Faculty Of Natural Sciences And Tehnology
Scientific advisor Krišs Spalviņš
Reviewer Alvydas Zagorskis
Abstract Darba ietvaros tika veikta bibliometrisko datu analīze, lai noskaidrotu par līdzšinējo pētījumu virzieniem un tendencēm vienšūnu raugu izmantošanā biotehnoloģiju industrijā, to stiprajām un vājajām pusēm, lai spriestu par turpmākiem pētījumu virzieniem un turpmāku raugu izmantošanu. Liela uzmanība tika pievērsta olbaltumvielu un karotinoīdu ieguvei no raugiem un citiem mikroorganismiem. Pieaugot iedzīvotāju skaitam, pieaug arī resursu patēriņš. Viena no cilvēka organismam būtiskākajām uzturvielām ir olbaltumvielas, taču olbaltumvielu ražošana ar pašreizējām metodēm (dzīvnieku vai augu olbaltumvielas) rada visvairāk emisiju, salīdzinot ar citām uzturvielām, tāpēc jāmeklē ilgtspējīgāki proteīna avoti. Tāpat, pieaugot iedzīvotāju skaitam, pieaug uzturvielu trūkums ikdienas uzturā galvenokārt jaunattīstības valstīs. Lielisks veids, kā nodrošināt ilgtspējīgu olbaltumvielu avotu un samazināt uzturvielu trūkumu nākotnē, ir iegūt olbaltumvielas un cilvēka organismam nepieciešamos karotinoīdus no rauga sēnītēm vai citiem mikroorganismiem. Darba gaitā tika apskatītas piecas pie sarkanajiem un sārtajiem raugiem piederošas raugu sugas, caur kuru piemēru tika izvērtēta tehnoloģijas attīstība. Tāpat kā viena no potenciāli izmantojamāmtehnoloģijām, kuras rezultātā var iegūt raugus ar pastiprinātām vēlamajām īpašībām (piemēram, augstāks olbaltumvielu saturs biomasā) salīdzinot ar savvaļas celmu, tika apskatīta mutaģenēzes tehnoloģijas izmantošana, lai radītu mutantus un pēc tam spēcīgāko un dzīvotspējīgāko mutantu atlase, izmantojot aminoskābju inhibitorus. Uz bibliometrisko datu analīzes rezultātā aizsāktās diskusijas bāzes tika veikta kvantitatīvā un kvalitatīvā SVID analīze, lai spriestu par tehnoloģijas priekšrocībām, trūkumiem, potenciāliem draudiem un nākotnes attīstības iespējām.
Keywords Rhodotorula glutinis, Phaffia rhodozyma, Sporobolomyces roseus, Yarrowia lipolytica, Sporidiobolus pararoseus, raugi, vienšūnu proteīns, olbaltumvielas, karotinoīdi, mutaģenēze, aminoskābju inhibitori
Keywords in English Rhodotorula glutinis, Phaffia rhodozyma, Sporobolomyces roseus, Yarrowia lipolytica, Sporidiobolus pararoseus, yeasts, proteins, single-cell protein, carotenoids, mutagenesis, amino acid inhibitors
Language eng
Year 2024
Date and time of uploading 30.05.2024 00:05:52