Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Master
Title of the study programm Entrepreneurship and Management
Title in original language ESG kritēriju integrācija Latvijas pensiju fondu darbībā: salīdzinājums un novērtējums
Title in English Integration of ESG Criteria in the Operations of Latvian Pension Funds: Comparison and Evaluation
Department 22000 Faculty of Engineering Economics and Management
Scientific advisor Jūlija Bistrova
Reviewer Ilze Judrupa
Abstract ESG kritēriju integrācija Latvijas pensiju fondu darbībā: salīdzinājums un novērtējums. Aleksejs Popovs, Uzņēmējdarbības un vadīšanas programmas students 2. kurss. Tendences finanšu tirgos kopš 20. gadsimta strauji mainās, kas ir saistīts ar ekonomikas digitalizāciju un finanšu nozares attīstību. Kopš tā laika datu par uzņēmumu darbību kļuva vairāk un tie palika uzticamāki. Balstoties uz šiem datiem, parādījās jaunas pieejas kā var analizēt uzņēmumus ne tikai no finanšu puses, bet no tā, kādu labumu uzņēmums dod sabiedrībai, kā ietekmē vidi un cik labi ir organizēta uzņēmumu valdība. Viens no galvenajiem kritērijiem, kuru izmanto uzņēmumu analīzei mūsdienās, ir ESG ilgtspējības kritēriji (angļ. Environmental, Social Governance), balstoties uz kuriem vairāk un vairāk tik pieņemti investīciju lēmumi. Latvijas pensiju fondos EGS kritērijs netiek iekļauts fondu pārvaldības stratēģijās, bet, kā liecina pētījumi, ESG kritēriju integrācija fondu darbībā samazina riskus un paaugstina fonda rezultātus. Darba mērķis ir izpētīt ESG kritēriju integrācijas ietekmi Latvijas pensiju fondu darbību un izstrādāt inovatīvu, ilgtspējīgu ESG pensijas fondu ar potenciāli lielāku atdevi un zemāku risku. Lai sasniegtu darba mērķi, autors izstrādāja inovatīvu ESG pensijas fondu, kas darbā tika analizēts un salīdzināts ar eksistējošiem Latvijas pensiju fondiem. Balstoties uz Mūsdienu Portfeļa teoriju, tika novērtēts inovatīvā ESG pensiju fonda risks un atdeve. Kā arī tika noskaidrots, kā ESG kritēriju integrēšana ietekmē fondu darbību un kā Latvijas pensiju fondu pārvaldnieki var to izmantot, veidojot ilgtspējīgus pensiju fondus. Popovs A. (2024). ESG kritēriju integrācija Latvijas pensiju fondu darbībā: salīdzinājums un novērtējums. Maģistra darbs. Vadītājs Dr.oec. Jūlija Bistrova. RTU IEVF Uzņēmējdarbības inženierijas un vadības institūts, maģistra akadēmiskā studiju programma “Uzņēmējdarbība un vadīšana”.
Keywords Esg integrācija, Latvijas pensiju fondi, ilgtspējīga investēšana, atbildīgs ieguldījums, vides kritēriji, sociālie kritēriji, pārvaldības kritēriji, pensiju fondu vadība, ētisks ieguldījums, korporatīvā sociālā atbildība, investīciju stratēģijas, ietekmes ieguldīšana, efektīva robeža, esg pensiju fondi.
Keywords in English Esg integration, Latvian pension funds, sustainable investing, responsible investment, environmental criteria, social criteria, governance criteria, pension fund management, ethical investment, corporate social responsibility, investment strategies, impact investing, efficient frontier, esg pension funds.
Language lv
Year 2024
Date and time of uploading 28.05.2024 08:55:02