Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Bachelor
Title of the study programm Computer Systems
Title in original language Vienību testu skriptu automatizētas ģenerēšanas izpēte
Title in English Research on Auto-generation of Unit Test Scripts
Department Faculty Of Computer Science Information Tehnology And Energy
Scientific advisor Ērika Nazaruka
Reviewer Nataļja Pavlova
Abstract Bakalaura darba tips: Moderno risinājumu izpēte (1. tips). Vienību testu skriptu manuāla izstrāde ir laikietilpīgs process, ar daudzām vienveidīgām un atkārtotām darbībām, kas izstrādātājam prasa lielu piepūli un lieku laika patēriņu, palielina risku pieļaut kļūdas un noved pie lielākām projekta izmaksām. Šo procesu var paātrināt to automatizējot, un vienību testskriptus ģenerējot automātiski, izmantojot mākslīgo intelektu (MI). Šīs metodes izmantošana palīdz samazināt gan sistēmas izstrādes laiku, gan izmaksas, kā arī tā papildina jau manuāli rakstītos vienībtestēšanas skriptus un samazina programmatūras atkļūdošanas laiku. Tomēr, lai nodrošinātu uzticamu programmatūru ir nepieciešams noģenerēt kvalitatīvi veidotus un efektīvus testu gadījumus, kas reālas dzīves projektos bieži vien ir grūt panākt, jo ir ierobežots programmatūras izstrādes laiks un resursi, kas noved pie nepilnīgiem testu skriptu komplektiem, kuri nespēj aptvert visu kodu un notvert pietiekami daudz defektus tajā. Šī bakalaura darba mērķis ir izpētīt vienībtestu skriptu autoģenerācijas risinājumu spējas [regresijas testēšanas kontekstā] un secināt par to lietojamību. Mērķa sasniegšanai tika analizēti eksistējošie autoģenerēšanas rīki un noteiktas prasības to noģenerētajiem testu skriptiem. No analizētajiem risinājumiem, turpmākai padziļinātākai izpētei un eksperimentiem tika atlasīti EvoSuite un RANDOOP testu skriptu ģenerēšanas rīki. Lai novērtētu šo abu atlasīto rīku spējas izveidot kvalitatīvus testu gadījumus tika atlasīta publiski pieejama datu kopa Defects4J pret kuru tālāk notika testu skriptu ģenerācija. Pēc eksperimentu veikšanas tika iegūti rezultāti par šo rīku lietojamību, izveidoti ieteikumi rīku uzlabošanai un pilnveidošanai, kā arī veikta iegūto rezultātu salīdzināšana ar citu autoru pētījumiem. Bakalaura darba apjoms ir 62 lapaspuses, tajā ir iekļautas 6 tabulas, 13 attēli un 4 pielikumi. Izmantotās literatūras un avotu sarakstā ir ietverts 55 avotus latviešu un angļu valodā.
Keywords vienībtestēšana, testu skriptu automatizēta ģenerēšana, vienībtestu automatizētas ģenerēšanas rīki, skriptu ģenerēšanas pieejas, EvoSuite, Randoop, Defects4J.
Keywords in English unit testing, automated generation of test scripts, automated unit test generation tools, script generation approaches, EvoSuite, Randoop, Defects4J.
Language lv
Year 2024
Date and time of uploading 27.05.2024 19:43:17