Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Master
Title of the study programm Environment Engineering
Title in original language Aktīvo trokšņu samazināšanas tehnoloģiju izstrāde un lidostas trokšņa pārvaldība
Title in English Development of active noise reduction technologies and management of airport noise
Department Faculty Of Natural Sciences And Tehnology
Scientific advisor Miķelis Dzikēvičs
Reviewer Līga Rozentāle
Abstract Šajā maģistra darbā tiek pētīta lidostas darbības radītā trokšņa piesārņojuma problēma (konkrēti, gaisa kuģu un to darbības radītais troksnis). Paplašinoties lidostām, palielinās negatīvā trokšņa piesārņojuma ietekmes skarto teritoriju un cilvēku skaits. Tāpēc lidostām visā pasaulē ir nepieciešamas jaunas inovatīvas trokšņu samazināšanas tehnoloģijas, un viens no iespējamiem risinājumiem būtu aktīvās trokšņa samazināšanas (ANR) tehnoloģijas. Pētījums iedziļinās interesantā akustikas pasaulē, pētot galvenās skaņas īpašības, tās vadību, pārraidi un ietekmi uz kopienu iztiku. Pētījumā tiek pētīti arī galvenie ANR tehnoloģijas principi: tās ierobežojumi, iespējamie pielietojumi un iespējamība dinamiskā un sarežģītā lidostu vidē. Ir identificēti galvenie trokšņa avoti lidostā. Kā studiju objekts izvēlēta Viļņas pilsētas starptautiskā lidosta (VNO). Analizēti dati par 2023.gadu un izdarīti dažādi secinājumi par lidojumu skaitu, lidmašīnu tipu, flotes vecumu, lidojumu biežumu u.c. Lai izprastu galvenos gaisa kuģu trokšņa parametrus un tā iespējamību ar ANR tehnoloģiju, ir veikti reāli mērījumi trīs atsevišķās vietās ar Bruel&Kjaer 2270 Investigator™. Rezultāti tika pēcapstrādāti ar BZ-5503 Measurement Partner Suite programmatūru un ir sniegti promocijas darbā. Ir modelēta un nodrošināta ANR tehnoloģija, izmantojot MATLAB programmatūru. Tiek nodrošināti četri dažādi scenāriji iespējamai ANR ieviešanai lidostas vidē. Maģistra darbs sastāv no astoņām daļām: ievads, metodoloģija, eksperimentālo pētījumu rezultāti, ANR tehnoloģijas modelēšana, secinājumi, literatūras saraksts, autoru publikāciju saraksts, pielikumi. Darba apjoms – 94 lapas bez pielikumiem, 85 attēli, 10 tabulas, 37 literatūras avoti. Pielikumi tiek sniegti atsevišķi.
Keywords Aktīvā trokšņa samazināšanas tehnoloģija, lidostas trokšņu pārvaldība, Viļņas pilsētas starptautiskā lidosta, lidmašīnas, trokšņa piesārņojums.
Keywords in English active noise reduction technology, airport noise management, Vilnius City International Airport, aircraft, noise pollution.
Language eng
Year 2024
Date and time of uploading 27.05.2024 15:06:29