Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Master
Title of the study programm Digital Humanities
Title in original language Semantiskās vizualizācijas moduļa izmantošana un izpēte digitālās terminoloģijas pārvaldībā
Title in English Application and Exploration of Semantic Visualization Module in Digital Terminology Management
Department Faculty Of Computer Science Information Tehnology And Energy
Scientific advisor Marina Platonova
Reviewer Sintija Petroviča-Kļaviņa
Abstract Šī maģistra darba "Semantiskās vizualizācijas moduļa izmantošana un izpēte digitālās terminoloģijas pārvaldībā" mērķis ir uzlabot terminoloģijas datu pārvaldību, analīzi un prezentēšanu. Darbā tiek uzsvērta dziļākas terminoloģijas informācijas pārvaldības sistēmas izveides nozīme, koncentrējoties uz mākslīgā intelekta (AI) jomas terminoloģiju. Tiek veikti kvalitatīvie un kvantitatīvie pētījumi, apspriežot bagātināto terminoloģisko-semantisko datu struktūru pielietošanas nozīmīgumu datu kopu vākšanā un veidošanā, izpētot vizualizācijas moduļu ietekmi uz terminoloģiskās apziņas veidošanu un izzinot digitālās telpas neierobežotās iespējas terminoloģijas pārvaldībā. Darba terminoloģijas datubāze ir ņemta no dažādiem AI jomas glosārijiem un satur kopā 178 terminus, katrs no tiem ietverot semantisko informāciju par kopumā 13 terminiem gan angļu, gan latviešu valodā. Galvenie secinājumi liecina, ka terminoloģijas datubāzes ar dziļāku informāciju veicina pozitīvu terminoloģijas pārvaldības procesa cilpu un ka terminoloģijas semantikas modulis palielina lietotāju meklējumu efektivitāti. Modulis arī nodrošina padziļinātu specializētās vārdnīcas izpēti, piemēram izskaidrojot idiosinkrātiskas paradumus terminu veidošanas procesā, kā arī saikni starp veidošanas modeļiem un terminu gramatisko dzimumu. Šī pētījuma nozīmīgums ir jaunu pieeju sniegšanā terminoloģijas organizēšanā un prezentēšanā digitālā veidā, lai atbalstītu efektīvāku starpkultūru un starpvalodu mijiedarbību tehniskajā komunikācijā.Maģistra darbs sastāv no ievada, teorētiskās daļas, analītiskās daļas, praktiskās daļas, atsauču saraksta un pielikumiem. Izņemot pielikumus, šis darbs ir kopumā 114 lapaspušu (33,882 vārdu) garš. Atsauču sarakstā ir iekļautas 56 grāmatas, literatūras avoti un tiešsaistes resursi.
Keywords Terminoloģijas pārvaldība; Semantiskā vizualizācija; Mašīnmācīšanās; Divvalodu terminoloģijas datubāzes; Zināšanu pārvaldība.
Keywords in English Terminology Management; Semantic Visualization; Machine Learning; Bilingual Terminology Databases; Knowledge Management.
Language eng
Year 2024
Date and time of uploading 27.05.2024 01:03:16