Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Master
Title of the study programm Administration of Customs and Taxes
Title in original language Darbaspēka nodokļu pilnveide konkurētspējas nodrošināšanai mobilitātes ietekmē
Title in English Improving Labor Taxes to Ensure Competitiveness under the Influence of Mobility
Department 22000 Faculty of Engineering Economics and Management
Scientific advisor Māris Jurušs
Reviewer Daiga Zēna-Zēmane
Abstract Maģistra darba tēma ir “Darbaspēka nodokļu pilnveide konkurētspējas nodrošināšanai mobilitātes ietekmē”. Tēmas aktualitāte ir saistīta ar Latvijas konkurētspēju darbaspēka nodokļu jomā. Salīdzinot Baltijas valstis, Latvijā ir lielākais nodokļu ķīlis personām bez bērniem, kas būtiski ietekmē Latvijas konkurētspēju uz citu valstu fona, un spēj ietekmēt konkurētspēju darba devēju un darba ņēmēju skatījumā. Globālā mobilitāte rada nodokļu izvairīšanās un krāpšanas risku, jo uzņēmumi var pārcelt savus ienākumus uz valstīm ar zemākiem nodokļiem, radot nodokļu ieņēmumu zaudējumus. Pasaulē valstis cenšas izmantot šo iespēju savās interesēs un konkurēt savā starpā, izmantojot zemākas nodokļu likmes vai atvieglojums, kā rezultātā iespējams piesaistīt augstākas kvalifikācijas darbaspēku. Šī iemesla dēļ ir būtiski izstrādāt risinājumus augstākas darbaspēka nodokļu sistēmas konkurētspējas nodrošināšanai, kas ļautu samazināt darbaspēka nodokļu slogu un papildus veicināt mobilitāti. Maģistra darba pētījuma objekts ir darbaspēka nodokļu sistēmas (iedzīvotāju ienākuma nodoklis, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas). Maģistra darba pētījuma priekšmets ir darbaspēka nodokļu konkurētspēja, mobilā darbaspēka ietekme uz darbaspēka nodokļiem. Maģistra darba mērķis ir novērtējot darbaspēka nodokļu konkurētspēju un tās ietekmi uz globālās mobilizācijas tendencēm, izstrādāt iespējamos risinājumus augstākas darbaspēka nodokļu sistēmas konkurētspējas nodrošināšanai. Izvirzītā hipotēze - Mazinot darbaspēka nodokļu slogu uzņēmumiem, tiek palielināta to konkurētspēja un pozitīvi ietekmēta darbaspēka mobilitāte. Maģistra darba uzdevumi ir salīdzināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu regulējumu Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, raksturot un analizēt globālas mobilizācijas tendences un nodokļu izaicinājumus, novērtēt darbaspēka nodokļu konkurētspēju Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, novērtēt nodokļa piemērošanas pilnveidošanu pārrobežu darbinieku gadījumos, izstrādāt risinājumus iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu pilnveidošanai, modelēt izstrādāto risinājumu provizorisko ietekmei uz valsts budžetu un konkurētspēju. Izstrādāt secinājumus un sniegt priekšlikumus. Maģistra darbs sastāv no trim daļām, 8 nodaļām, 74 lapaspusēm, 9 tabulām, 21 attēla, 1 formulas, secinājumiem un priekšlikumiem un izmantotas literatūras un avotu saraksta. Darba izstrādē tika izmantoti 80 bibliogrāfiskie avoti. Atslēgas vārdi: Iedzīvotāju ienākuma nodoklis, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, nodokļu ķīlis, konkurētspēja, darbaspēka nodokļi, mobilitāte.
Keywords Iedzīvotāju ienākuma nodoklis, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, nodokļu ķīlis, konkurētspēja, darbaspēka nodokļi, mobilitāte
Keywords in English Personal income tax, mandatory state social insurance contributions, tax wedge, competitiveness, labour taxes, mobility.
Language lv
Year 2024
Date and time of uploading 22.05.2024 12:18:11