Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Bachelor
Title of the study programm Management in international business
Title in original language Biznesa modeļu izvēles ietekmes uz peļņas rādītājiem analīze Latvijas Fintech sektorā
Title in English Analyzing the Impact of Business Model Variations on Profitability Metrics in Latvia's Fintech Sector
Department 01B00 Riga Business School
Scientific advisor Ronalds Cinks
Reviewer Nauris Bloks
Abstract Darbs veic padziļinātu finanšu tehnoloģiju (fintech) nozares analīzi Latvijā, koncentrējoties uz abonementa komisijas un darījumu balstīto biznesa modeļu ietekmi uz galvenajiem rentabilitātes rādītājiem – tīrās peļņas maržu, EBITDA maržu un aktīvu atdevi (ROA). Darbs balstās uz kvantitatīvu analīzi, izmantojot datu kopumu no 60 fintech uzņēmumiem Latvijā, kuri ir rūpīgi kategorizēti pēc to primārajām ienākumu ģenerēšanas stratēģijām. Analīzei izmantots Kruskala–Valisa tests, lai noteiktu katra biznesa modeļa ietekmi uz peļņas rādītājiem. Darbā atklājās, ka starp pētītajiem biznesa modeļiem nav būtisku statistisku atšķirību rentabilitātes rādītājos, kas liecina, ka ienākumu modelis – gan abonementa, gan komisijas, gan darījumu balstīts – viens pats kā noteicējs nespēj noskaidrot fintech firmu finansiālo veiksmi Latvijā. Šis konstatējums norāda ka rentabilitātes ietekmējošana ir atkarīga no citiem faktoriem, kas ietver operatīvo efektivitāti, stratēģisko tirgus pozicionēšanu un inovāciju spēju. Darbs norāda uz turpmākajiem pētījumiem ar paplašinātu jomu un dažādiem datu avotiem, lai izpētītu biznesa modeļu un rentabilitātes rādītāju saistību fintech sektorā, par biznesa modeļu īstenošanas stratēģiskajām niansēm un to ietekmi uz finansiālo veiktspēju.
Keywords fintech, Latvija, rentabilitātes rādītāji, biznesa modeļi, ieņēmumu modeļi, abonēšanas modelis, komisijas modelis, transakciju modelis, finansiālā veiktspēja, operacionālā efektivitāte, digitālie finanšu pakalpojumi, aktīvu atdeve, tīrā peļņa, EBITDA.
Keywords in English fintech, Latvia, profitability metrics, business models, revenue models, subscription model, commission model, transaction model, financial performance, operational efficiencies, digital financial services, return on assets, net profit margin, EBITDA.
Language eng
Year 2024
Date and time of uploading 15.04.2024 12:05:25