Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Bachelor
Title of the study programm Management in international business
Title in original language Procentu likmju ietekme uz Latvijas mājokļu cenām
Title in English Interest Rate Effect on Latvia’s Housing Prices
Department 01B00 Riga Business School
Scientific advisor Ronalds Cinks
Reviewer Raimonds Lieksnis
Abstract Procentu likmju maiņa ir būtisks ekonomikas regulēšanas instruments, kas ievērojami ietekmē valsts ekonomiku, tajā skaitā mājokļu cenas un tirgus stabilitāti. Šī darba mērķis ir izpētīt procentu likmju izmaiņu ietekmi uz mājokļu cenām Latvijā, sniedzot ieguldījumu pētniecībā par nekustamā īpašuma cenu dinamiku un atbildot uz pētījuma jautājumu: “Kāda ir mainīgo procentu likmju izmaiņu ietekme uz mājokļu cenām Latvijā?” Darbs tika veikts izmantojot kvantitatīvo metodi un laika rindu analīzi, kas aptver posmu no 2006. gada līdz 2023. gadam. Pētījumā tika analizēti dažādi makroekonomiskie rādītāji, tostarp mājokļa cenu indekss, patēriņa cenu indekss, iekšzemes kopprodukts, nodarbinātības līmenis, kā arī Euribor īstermiņa un ilgtermiņa likmes, un šo rādītāju ietekme uz mājoķļu cenu izmaiņām. Lai izprastu saistību starp šiem mainīgajiem lielumiem un mājokļu cenām, tika izmantota mazāko kvadrātu metode (OLS). Pētījumā tika atklāts, ka mājokļu cenas Latvijā ir pozitīvi korelētas ar īstermiņa procentu likmju izmaiņām attiecīgajā periodā. Pētījuma rezultāti norāda uz Latvijas mājokļu tirgus atšķirīgo reakciju pret monetārās politikas izmaiņām, salīdzinājumā ar citām pasaules valstīm, kas norāda uz Latvijas mājokļu tirgus unikālību. Tomēr būtu ieteicams veikt papildus pētījumus, kas aptvertu plašāku pētāmo mainīgo klāstu un kur tiktu izmantotas dažādas statistiskās analīzes metodes, lai nodrošinātu rezultātu ticamību. Bakalaura darbs sastāv no 48 lapām, ar 37 galvenajām lapām un papildu 11 lapām, kas ietver atsauces un pielikumus. Dokumenta galvenajā tekstā ir 1 tabula. Pielikumos ir papildu 4 tabulas un 2 grafiki, kas sniedz visaptverošus datus un papildinformāciju. Pētījumā ir izmantota dažāda literatūra, un kopumā ir minēti 66 avoti, tostarp zinātniskie raksti, nozares ziņojumi un autoritatīvas publikācijas šajā jomā.
Keywords Latvijas mājokļu cenas, procentu likmes, Euribor, tirgus stabilitāte, mazāko kvadrātu metode, monetārā politika.
Keywords in English Latvia's housing market, interest rates, Euribor, ordinary least squares, market sensitivity, monetary policy.
Language eng
Year 2024
Date and time of uploading 15.04.2024 11:45:00