Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Master
Title of the study programm Engineering Technology, Mechanics and Mechanical Engineering
Title in original language Elektrovērpšanas procesa parametru ietekme uz PAN nanošķiedras paklāja mehāniskajām īpašībām
Title in English Effect of Electrospinning Process Parameters on Mechanical Properties of PAN Nanofiber Mat
Department
Scientific advisor Inga Ļašenko
Reviewer Marina Romanova
Abstract Nanotehnoloģijas ir spēcīgs instruments ar milzīgu potenciālu, lai pārveidotu dažādas nozares un bruģētu ceļu ilgtspējīgākai nākotnei. Nanošķiedras, piemēram, poliakrilnitrila (PAN) šķiedras, tiek plaši izmantotas tādās nozarēs kā elektronika, enerģētika, veselības aprūpe, farmācija, filtrēšana, kosmosa rūpniecība un automobiļu rūpniecība. Tiem piemīt unikālas īpašības, piemēram, augsta malu attiecība un ievērojama virsmas laukuma un tilpuma attiecība, padarot tos ideāli piemērotus rūpniecisko šķēršļu pārvarēšanai un tehnoloģiskā progresa virzīšanai. Poliakrilnitrila šķiedru bieži izmanto kā vilnas aizstājēju vai apvieno ar vilnu, lai ražotu vilnas tekstilizstrādājumus, piemēram, segas, paklājus un āra tekstilizstrādājumus, piemēram, slēpošanas jakas, buras, militāros audeklus un teltis. Šī pētījuma mērķis ir uzlabot PAN nanošķiedru kvalitāti, meklējot veidus, kā padarīt tās stiprākas un ar augstāku elastības moduli. Pētījumā tiks pārbaudīta arī attāluma, padeves ātruma, pielietotā sprieguma un polimēra koncentrācijas ietekme uz PAN nanošķiedru formu. PAN nanošķiedras paklājs tiek ražots, izmantojot elektrovērpšanas tehniku ar rotējošu cilindru, kas ģenerē iegarenas un daļēji izlīdzinātas nanošķiedras. Šis paņēmiens radīs septiņpadsmit nanošķiedru paklājus, parādot nanotehnoloģiju potenciālu dažādu nozaru nākotnes veidošanā. No šiem paklājiem savāktajiem paraugiem tiks veikta stiepes pārbaude, lai novērtētu to mehāniskās īpašības, kuras pēc tam salīdzinās ar rezultātiem, kas iegūti, optimizējot, izmantojot RSM. Rezultāti atklāj, ka tādi faktori kā spriegums, attālums un apgriezieni starp cilindru un šļirci būtiski ietekmē PAN nanošķiedras materiāla mehāniskās īpašības, kā rezultātā stiepes izturība ir robežās no 1,61 MPa līdz 21,78 MPa, kas ietekmē polimēra šķīduma plūstamību un izvadīšanu. Šis darbs sastāv no 88 lappusēm, 30 attēliem, 21 tabulām un 73 informācijas avotiem literatūras sarakstā.
Keywords Poliakrilnitrils, elektrovērpšana, nanošķiedras, optimizācija, mehāniskās īpašības, reakcijas virsmas metodika.
Keywords in English Polyacrylonitrile ,Electrospinning, Nanofiber,Optimization,Mechanical properties,Response Surface Methodology.
Language eng
Year 2024
Date and time of uploading 13.01.2024 21:05:53