Abstract |
Bakalaura darba mērķis ir pētīt temperatūras, elektromagnētiskā lauka frekvences un magnētiskās indukcijas parametrus, kas ietekmē sasaldēšanas laiku, ūdens daudzumu un kristālu veidošanos pārtikas produktos ātrās sasaldēšanas procesā. Darbs sastāv no ievada, darba mērķa, uzdevumiem un novitātes, literatūras apskata daļas, pētījuma stratēģijas, mērījumu metožu un aparatūras apraksta, pētījuma rezultātu un analīzes daļas, secinājumiem un rekomendācijām, izmantotās literatūras daļas.
Mērķa sasniegšanai tika izveidota ātrās sasaldēšanas iekārta laboratorijas vajadzībām, kur paraugu iespējams sasaldēt EML ietekmē. Darba gaitā tika veikta ūdens parauga sasaldēšana ar divām sākuma temperatūrām – (20°C un 5°C), izmantojot izveidoto un komerciālu ātrās sasaldēšanas iekārtu. Paraugi, kas tiks sasaldēti ar izveidoto ātrās sasaldēšanas iekārtu, tika sasaldēti bez EML, kā arī 3. EML režīmos, lai novērotu magnētiskās indukcijas un EML frekvences ietekmi.
No iegūtajiem rezultātiem nevarēja novērot temperatūras, magnētiskās indukcijas un EML frekvences ietekmi uz sasaldēšanas laiku, ūdens daudzumu un kristālu veidošanos, taču darba ietvaros izveidotā iekārta veicināja iesniegt un reģistrēt Latvijas patenta pieteikumu LVP2023000058: “Šoka sasldēšanas metode un iekārta tās veikšanai”.
Darbs satur 74 lpp. bez pielikumiem, 54. attēlus, 8. tabulas, 53. literatūras avotus un 43 pielikumus. |