Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Bachelor
Title of the study programm Management in international business
Title in original language Valodas ietekme uz biznesa komunikāciju starptautiskos uzņēmumos
Title in English The Impact of Language on Business Communication in Multinational Enterprises
Department 01B00 Riga Business School
Scientific advisor Inese Muzikante
Reviewer Tatjana Ginzburga
Abstract Šajā bakalaura darbā tiek pētita valodas ietekme uz biznesa komunikāciju. Efektīva komunikācija ir būtiska organizācijas panākumiem. Šajā pētijumā tiek pētīta biznesa komunikācija, faktori, kas to ietekmē, valoda un tās loma komunikācijā starptautiskos uzņēmumos. Korelācija starp darbinieku zināmo valodu skaitu un komunikācijas apmierinātību ar komunikāciju, atklāja vāju negatīvu saikni starp mainīgajiem ar P- vērtību 0.9062 kas atbalsta vājo korelāciju. Savukārt, salīdzinot korelāciju starp valodu skaitu un komunikācijas apmierinātību starp starptautisko biznesu darbiniekiem un lokālo biznesu darbiniekiem, korelācijas bija dažādas, bet ne pietiekami nozīmīgs. Starptautisko biznesu darbiniekiem bija vāja bet pozitīva korelācija starp neatkarīgo un atkarīgo mainīgo ar P-vērtību 0.2295. Lokālo biznesu darbiniekiem bija vāja negatīva korelācija starp abiem mainīgajiem ar P-vērtību 0.4833. Pētnieciskais darbs liecina, ka organizācijām, lai palielinātu apmierinātību ar komunikāciju, būtu jāņem vērā arī tādi faktori, kas nav saistīti ar valodu prasmi, piemēram, varas dinamika un kultūras normas. Šis pētījums veicina teorētisko izpratni par komunikāciju darbavietā un sniedz praktiskus norādījumus uzņēmumiem, lai izstrādātu efektīvas komunikācijas stratēģijas. Tomēr ir nepieciešami plašāki pētījumi ar lielākiem un daudzveidīgākiem paraugiem, lai izprastu komunikācijas apmierinātības sarežģīto raksturu darba vietā. Bakalaura darbs ir uzrakstīts angļu valodā un sastāv no 48 lapām, trīs figūrām, viena pielikuma un 59 literatūras avotiem.
Keywords lietišķā komunikācija, valoda, starptautiski uzņēmumi, apmierinātība ar komunikāciju, korelācija, valodas prasme.
Keywords in English business communication, message, feedback, language, multinational enterprises (MNEs), communication barriers, communication satisfaction.
Language lv
Year 2023
Date and time of uploading 14.04.2023 22:46:47