Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Bachelor
Title of the study programm Management in international business
Title in original language Saistība starp konteineru tirgus izaugsmi un konteineru kuģu nojaukšanu un piegādēm laika posmā no 2000. līdz 2022. gadam
Title in English Relationship Between Container Market's Growth and Container Vessel Demolition and Deliveries in Interval Between 2000 and 2022 Years
Department 01B00 Riga Business School
Scientific advisor Inese Muzikante
Reviewer Raimonds Lieksnis
Abstract Turpinoties industrializācijai un patēriņa pieaugumam, jūras kuģniecība ir kļuvusi par kritiski svarīgu pasaules produktu tirgus sastāvdaļu, jo tā ir īpaši ērta globālās piegādes ķēdes sastāvdaļa. Tomēr, neraugoties uz attiecīgās teorētiskās literatūras pieejamību, praktiskais darbs ļauj noteikt taktisko korelāciju starp tādiem nozari noteicošiem mainīgajiem lielumiem kā konteineru tirgus izaugsme, slēdzot līgumus par konteinerkuģiem, konteinerkuģu piegādes, konteinerkuģu nojaukšana un fraktēšanas likmes indekss. Šajā pētījumā secināts, ka tirgus izaugsmei, kas izteikta ar līgumu slēgšanu (izteikta divdesmit pēdu ekvivalenta vienībās), un fraktēšanas likmes indeksam, kas ņemts par neatkarīgu mainīgo, ir statistiski nozīmīga saistība ar šūnu kuģu piegādēm, nojaukšanu, kas izteikta kā izmaiņas divdesmit pēdu ekvivalenta vienībās. Turklāt, pamatojoties uz teorētisko pieeju, korelācijai starp lielāko daļu mainīgo ir tendence būt vidējai, kas apstiprina dažādu autoru ierosināto kuģniecības nozares ekonomisko teoriju. Tāpēc iegūtie rezultāti varētu būt noderīgi kuģu īpašniekiem, fraktētājiem, kā arī ieinteresētajām trešām personām, piemēram, kuģu lūžņiem un kuģu būvētavām. Bakalaura darbs ir rakstīts angļu valodā, tajā ir 42 lappuses, 57 avoti un 3 attēli.
Keywords : fraktēšanas likmes indekss, konteineru tirgus, konteineru kuģi, kuģu piegādes un nojaukšana, divdesmit pēdu ekvivalenta vienība (TEU), daudzkārtējā regresija, Spearmana korelācija.
Keywords in English Container Vessel, Time Charter Rate Index, Container Market, Shipping Market, Container Shipping Market, Vessel deliveries and demolitions, twenty-foot equivalent unit (TEU), Forty-foot equivalent unit (FEU), multiple regression, Spearman correlation.
Language eng
Year 2023
Date and time of uploading 14.04.2023 20:01:57