Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Bachelor
Title of the study programm Computerised Control of Electrical Technologies
Title in original language "Saules paneļu izmantošanas iespēju izpēte un rekonstrukcijas projekta izstrāde Elektrotehnikas un vides inženierzinātņu fakultātes ēkai"
Title in English "Investigation of solar panel usage possibilities and development of reconstruction project for Faculty of Electrical and Environmental Engineering building"
Department Institute of Industrial Electronics and Electrical Engineering
Scientific advisor Ansis Avotiņš
Reviewer Ingars Steiks
Abstract Šobrīd elektroenerģijas cenu svārstības un atjaunojamo dabas resursu izmantošana ir aktualizējušas jautājumu par saules paneļu pielietošanas iespējām. Bakalaura darba ar projekta daļu galvenais mērķis bija atrast un izplānot labāko saules paneļu uzstādīšanas iespēju uz Elektrotehnikas un vides inženierzinātņu fakultātes jumta, kurš šobrīd netiek pilnvērtīgi izmantots. Darba mērķa sasniegšanai sākuma tika apskatīts plašs teorētisko materiālu klāsts. Tika apskatītas dažādas pasaulē sastopamās saules paneļu sistēmas un to uzbūves īpašības. Teorētiskajā daļā tika arī iepazīti fotoelektriskās sistēmas individuālie elementi, to uzbūve un pildāmās funkcijas, kā arī tika apskatīti arī saules paneļi un to veidi. Pildot bakalaura darba praktisko daļu, tika iepazīti vairāki iespējamie saules paneļu sistēmas elementi, kuri varētu tikt pielietoti projekta realizācijā, lai uz Elektrotehnikas un vides inženierzinātņu fakultātes jumta uzstādītu visefektīvāko un finansiāli izdevīgāko fotoelektrisko sistēmu. Tika apskatīti vairāki iespējamie saules paneļi un izvēlēts piemērotākais no tiem. Darba gaitā bija nepieciešams veikt gan rasēšanu, gan 3d modelēšanu, lai atrastu labāko saules paneļu izvietojumu un uzstādīšanas veidu. Tika veikti arī aprēķini saistībā ar saules paneļu sistēmu un to ražošanas apjomu, kā arī tika veikti finanšu aprēķini, lai novērtētu sistēmas ekonomisko daļu. Izpētes rezultātā tika iegūts, ka saules paneļu sistēmu visizdevīgāk ir uzstādīt austrumu/rietumu izpildījumā, jo tā ļauj uzstādīt sistēmu ar lielāko ražošanas jaudu uz fakultātes jumta seguma. Elektroenerģijas ražošana vienmēr ir bijis aktuāls jautājums ne tikai Latvijā , bet visā pasaulē. Ņemot vērā pašreizējo ekonomisko un politisko situāciju pasaulē, elektroenerģijas cenas turpinās augt. Tāpēc, uzstādot saules paneļus, būs iespējams gūt lielāku finansiālo ekonomiju. Vēl ieguvums būs dabas aizsardzībā, atbalstot Eiropas Savienības virzību arvien vairāk izmantot atjaunojamos dabas resursus. Fotoelektrisko paneļu sistēmai saražojot gadā ap 60000kWh, tiks samazināts oglekļa dioksīda (CO2) daudzums atmosfērā par 42.5 tonnām ik gadu, kas ļaus Latvijai un pasaulei būt ekoloģiski saudzīgākai.
Keywords Saules paneļi, fotoelektriskā sistēma
Keywords in English Solar panels, photovoltaic systems
Language lv
Year 2022
Date and time of uploading 06.06.2022 12:15:19