Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Bachelor
Title of the study programm Telecommunications
Title in original language Kiberdrošības principu un risinājumu pielietojums telekomunikācijās
Title in English Application of cybersecurity principles and solutions in telecommunications
Department 13100 Institute of Telecommunications
Scientific advisor Alīna Stafecka
Reviewer Elmārs Lipenbergs
Abstract Bakalaura darbā “Kiberdrošības principu un risinājumu pielietojumā telekomunikācijās” tiek izskatītas iespējamās telekomunikāciju tīklu ievainojamības un pastāvošie drošības riski kibernoziegumu kontekstā, kā arī tiek sniegtas rekomendācijas kiberuzbrukuma draudu mazināšanai. Bakalaura darba 1. daļā tiek sniegta informācija par kiberuzbrukumu tehnoloģijas attīstības gaitu, tiek definēti aktuālie telekomunikācijas uzbrukuma veidi un tos realizēšanas mehānismi, tiek izskatīts vispārīgais kiberuzbrukuma modelis. 2. daļā tiek aplūkoti vispārīgie drošības aizsardzības mehānismi, kas nodrošina tīkla operatoriem un lietotājiem drošu darba vidi. Tiek definētas konkrētas metodes kiberuzbrukumu novēršanas veidiem, kas tika definēti bakalaura darba 1. daļā. 2. daļā tiek sniegts noteikumu kopums, strādājot digitālā vidē, kā arī tiek uzsvērta lietotāju loma, kiberuzbrukuma novēršanas procesā. Praktiskajā daļā, simulācijas vidē tiek realizēts DoS uzbrukums, tiek salīdzināti dažādu protokolu izmantošanas mērījumu dati un veikta pārplūdes datu plūsmas analīze ar Wireshark programmatūru. Bakalaura darba praktiskajā daļā tiek pielietots ugunsmūra aizsardzības mehānisms, tiek salīdzinātas dažādas konfigurācijas, definētas tā priekšrocības un trūkumi, kā arī tiek pārbaudīti tā iespējami pielietojuma gadījumi. Pamatojoties uz apkopotiem teorētiskiem datiem un praktiskā daļā veiktām simulācijām tiek sniegti rekomendācijas un ieteikumi, pēc kuriem var vadīties elektronisko tīklu operatori un lietotāji, lai pēc iespējas mazināt kiberuzbrukuma iespējamību. Darbs sastāv no 3 daļām. Tas satur 70 lapas bez pielikumiem, 38 attēlus , 4 tabulas un 4 grafikus. Bakalaura darba izstrādāšanas laikā tika izmantoti 33 literatūras avoti
Keywords Kiberdrošības metodes, kiberuzbrukumu veidi, DoS/DDoS uzbrukumi, OSI modelis, TCP, UDP, ICMP, komutatori, ugunsmūris, kiberhigiēna.
Keywords in English Cybersecurity methods, types of cyber attacks, DoS / DDoS attacks, OSI model, TCP, UDP, ICMP, switches, firewall, cyberhygiene.
Language lv
Year 2022
Date and time of uploading 01.06.2022 23:36:25