Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Master
Title of the study programm Computerised Control of Electrical Technologies
Title in original language "Digitālo signālu sekvenču ģeneratora izpēte un izstrāde"
Title in English "Research and development of digital data pattern sequence generator"
Department Institute of Industrial Electronics and Electrical Engineering
Scientific advisor Ingars Steiks
Reviewer Pēteris Apse-Apsītis
Abstract Pateicoties mūsdienu tehnoloģiju straujai attīstībai, palielinās arī elektronisko iekārtu sarežģītība – tiek veikti arvien komplicētāki testēšanas eksperimenti, kā arī elektronisko iekārtu izstrādes process prasa daudz vairāk laika un specifisku zināšanu salīdzinājumā ar tradicionālo iekāru izstrādi. Pieaugot datu pārraides ātrumiem industrijā, nepieciešamība pēc precīzām un ātrām testēšanas un izstrādes iekārtām ir tik pat augsta, kā pieprasījums pēc izstrādājamām iekārtām. Tāpat šodien energoelektronikā spēka pārveidotājiem ir nepieciešama precīza un ātrdarbīga vadība, kas nodrošina spēka pārveidotāju stabilu un drošu darbību. Vienkāršiem pielietojumiem iespējams izmantot tradicionālas vadības metodes – vienkāršus mikrokontrollerus vai analogās shēmas. Sarežģītiem risinājumiem iespējams izmantot digitālo signālu sekvenču ģeneratorus. Darba gaitā tika izstrādāts digitālo signālu sekvenču ģenerators, tā principiālā shēma, funkcionālās īpašības un programmatūra. Balstoties uz iepriekš noteiktām prasībām tika izstrādāta iespiedplate un izvēlētas atbilstošās detaļas tai, kā arī izveidotam aparatūras risinājumam tika izstrādāta programmatūra vienkāršo digitālo signālu sekvenču ģenerēšanai. Ar izstrādāto sistēmu tika veikti eksperimenti, lai sīkāk aprakstīt tās darbību un uzņemt darbības tās parametrus. Darba mērķis ir ar zinātnisko publikāciju palīdzību izpētīt industrijā plašāk pielietoto digitālo interfeisu un pusvadītāju atmiņu tipus, kā arī iepazīties ar digitālo signālu ģenerēšanas metodēm. Izmantojot no literatūras avotiem iegūto informāciju, izstrādāt uz lauka programmējamās ventiļu matricas bāzētu digitālo signālu sekvenču ģeneratoru daudzlīmeņu pārveidotāja vadībai, kā arī izstrādāt programmatūru tā vadībai, veikt nepieciešamos eksperimentus un testus. Maģistra darbs sastāv no: 55 lpp., 11 formulām, 68 attēliem, 12 tabulām, 24 izmantotās literatūras avotiem un 21 pielikumiem.
Keywords Digitālo signālu sekvenču ģenerēšana, signālu ģenerēšana, atmiņas tiešpiekļuve, brīvpieejas atmiņa, daudzlīmeņu spēka pārveidotājs.
Keywords in English Digital data pattern generator, digital sequence generator, direct memory access, random access memory, multilevel converters.
Language lv
Year 2022
Date and time of uploading 30.05.2022 11:01:17