Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Bachelor
Title of the study programm Administration of Customs and Taxes
Title in original language „Iekšdedzes dzinēja transportlīdzeklis vai elektroauto - izvēles ietekme uz nodokļu maksājumiem”
Title in English “The Impact of Choice on Tax Payments - Internal Combustion Engine Vehicle Versus Electric Vehicle”
Department 22000 Faculty of Engineering Economics and Management
Scientific advisor Irina Jevinga
Reviewer Vaira Gromule, AS “Rīgas starptautiskā autoosta” valdes priekšsēdētāja, Dr.sc.ing.
Abstract Eiropas Komisijas izstrādātās Ilgtspējīgas un viedas mobilitātes stratēģija paredz, ka valstīm jāveicina mazemisiju un bezemisiju transportlīdzekļu izmantošana autotransportā, jāievieš nepieciešamā infrastruktūra un jāstimulē pieprasījums galalietotāju vidū, lai sasniegtu galveno stratēģijā noteikto mērķi - līdz 2050. gadam nodrošināt transporta nozares emisiju samazinājumu 90 % apmērā. Tika definēts bakalaura darba mērķis – izzināt pastāvošās tendences izvēles starp iekšdedzes dzinēja transportlīdzekļa un elektroauto jomā, noteikt to ietekmi uz nodokļu maksājumiem. Pētījuma objekts – transportlīdzekļu ekspluatācijas izmaksas ietekmējošie nodokļu maksājumi. Pētījuma priekšmets – iekšdedzes dzinēja vai elektroauto izvēles ietekme uz nodokļu maksājumiem. Darbā noskaidrota nodokļu loma transportlīdzekļa ekspluatācijas izmaksās, veikti nepieciešamie aprēķini statistikas datu analīzei, to grupēšanai, pastāvošo tendenču un korelāciju noteikšanai. Apzinātas transportlīdzekļu ekspluatācijas izmaksu ietekmējošo nodokļu maksājumu optimizācijas iespējas, izvirzīti priekšlikumi valsts atbalsta bezemisiju un mazemisiju transportlīdzekļu sistēmas Latvijā pilnveidošanai. Bakalaura darba praktiskā vērtība – pilnveidojot atbalsta bezemisiju un mazemisiju transportlīdzekļu iegādei nosacījumus, iespējams veicināt siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanu transporta nozarē, vienlaikus optimizējot nodokļu maksājumus tādā apmērā, ka tas būtiski neietekmēs valsts budžetu. Darba struktūra: darbs sastāv no 3 daļām, 10 nodaļām un 10 apakšnodaļām, kopumā – 58 lapaspusēm. Darbā ietverti 3 attēli un 11 tabula
Keywords Nodokļu maksājumi, transportlīdzekļu ekspluatācijas izmaksas, transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis, transportlīdzeklis, elektroauto.
Keywords in English Tax payments, operating costs of vehicles, vehicle operation tax, vehicle, electric car.
Language lv
Year 2022
Date and time of uploading 10.05.2022 14:55:29