Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Bachelor
Title of the study programm Management in international business
Title in original language Uzbekistānas studentu finanšu pratības un tērēšanas paradumu attiecības
Title in English The Relationship between Financial Knowledge and Spending Habits among Students in Uzbekistan
Department 01B00 Riga Business School
Scientific advisor Inese Muzikante
Reviewer Andrejs Jakobsons
Abstract Finanšu zināšanām ir izšķiroša nozīme cilvēku finansiālā stāvokļa uzlabošanā, nodrošinot izpratni un kritisku analīzi par adekvātiem pirkuma lēmumiem un uzlabotiem tērēšanas paradumiem. Taču dārgu dāvanu pasniegšana un finansiāls ieguldījums dārgās kāzās jau ir kļuvuši par negatīvu uzbeku tēriņu ieradumu, caur kuru tiks pārstāvēts sociālais statuss un tiks izpildītas sabiedrības cerības. Pētījuma mērķis ir izpētīt Uzbekistānas koledžas studentu tērēšanas paradumus. Turklāt pētījumā tiek pētīts finanšu zināšanu līmenis, tādējādi noskaidrojot saistību starp finanšu zināšanām un tērēšanas paradumiem Uzbekistānas koledžas studentu vidū. Uzbekistānas skolēni kopumā izdalīja un pilnībā aizpildīja 244 anketas. Saņemtie dati tika analizēti, izmantojot aprakstošo, Pīrsona korelāciju un daudzkārtējo regresiju. Rezultāti, kas balstīti uz pašu sniegtām atbildēm, parādīja, ka, jo finansiāli izglītotāki ir studenti ar finanšu zināšanām, jo mazāka iespēja, ka viņi pieņems neracionālus lēmumus par saviem tēriņu paradumiem. Turklāt studenti uzskata, ka finanšu izglītība var palīdzēt uzlabot zināšanas finanšu jomā, tādējādi uzlabojot viņu finanšu plānošanu un vadību. Visbeidzot, rezultāti parādīja, ka finanšu zināšanām ir pozitīva saistība ar tērēšanas paradumiem.
Keywords Finanšu zināšanas, finanšu pratība, tērēšanas paradumi, finanšu izglītība, finanšu uzvedība, finanšu plānošana un vadība.
Keywords in English Financial knowledge, financial literacy, spending habits, financial education, financial behaviour, financial planning, and management.
Language eng
Year 2022
Date and time of uploading 16.04.2022 20:23:20