Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Bachelor
Title of the study programm Civil Engineering
Title in original language ''Sendvičpaneļu izmantošanas priekšrocības''; inženierprojekts ''Noliktavu un biroju ēka Rīgā''
Title in English ''Advatages of using Sandwich Panels''; Engineering Design Project ''Warehouse and Office Building in Riga''
Department 24000 Faculty of Civil Engineering
Scientific advisor Mārtiņš Vilnītis
Reviewer Pāvels Tihomirovs
Abstract Diplomprojekts sastāv no divām daļām – pētnieciskā daļa un inženierprojekta daļa. Pētījumu daļas tēma “Sendvičpaneļu izmantošanas priekšrocības”, inženierprojekta daļas tēma “Noliktavu un biroju ēka Rīgā”. Pētnieciskā daļa sastāv no piecām daļām. Galvenie punkti, kas tika pētīti, ir sendvičpaneļu īpašības, izmaksu salīdzinājums ar citiem līdzvērtīgiem materiāliem, sendvičpaneļu priekšrocības un trūkumi, kā arī tika pievērsta uzmanība sendvičpaneļiem, kā ilgtspējīgiem izstrādājumiem. Noslēgumā tika veikts pētījums, aptaujājot būvražošanas speciālistus un izstrādājumu ražotāju/izplatītāju pārstāvjus, kas sniedza atbildes uz aptaujas anketas jautājumiem. Kopā aptaujā piedalījās 54 respondenti, sniedzot atbildes uz aptaujas anketas jautājumiem, no kuriem tika analizētas 30 respondentu atbildes (pētījuma mērķauditorija). Pētījuma rezultāti liecina, ka būvniecības nozares darbiniekiem saistībā ar sendvičpaneļu priekšrocībām galvenie trīs faktori ir materiāla kvalitāte, ūdensaizsardzība, ugunsizturība, savukārt būvmateriālu ražotāju/izplatītāju jomas darbiniekiem saistībā ar sendvičpaneļu priekšrocībām galvenie trīs faktori ir materiāla kvalitāte, ugunsizturība, ātrs ražošanas process. Inženierprojekts sastāv no trīs galvenajām daļām – arhitektūra, būvkonstrukcijas un darba organizēšana. Arhitektūras daļa sastāv no ēkas principiāliem risinājumiem, labiekārtojuma un inženierkomunikāciju nodrošinājuma. Tika veikti arī norobežojošo konstrukciju siltumtehnisko rādītāju aprēķini, lai ēkai pielāgotu izmatotos materiālus atbilstoši noteiktajām prasībām. Būvkonstrukciju daļā tiek veikti aprēķini trim galvenajiem elementiem – pamati, horizontālās būvkonstrukcijas un vertikālās būvkonstrukcijas. Lai būvi veidotu ekonomiski izdevīgāku, tiek veikts ekonomiskais salīdzinājums vertikālai konstrukcijai, kur tiek aprēķinātas un salīdzinātas trīs tipa būvkonstrukcijas. Darba organizēšanas daļā tiek aprakstīta darbu veikšana secīgi pa etapiem un darbu veikšanas tehnoloģija. Inženierprojektā tiek iekļauta arī ekonomikā daļa un inženiertehniskā nodrošinājuma pamatprincipi. Noslēgumā tiek aprakstītas darba drošības prasības, veicot būvdarbus.
Keywords Pētnieciskā daļa sastāv no piecām daļām. Galvenie punkti, kas tika pētīti, ir sendvičpaneļu īpašības, izmaksu salīdzinājums ar citiem līdzvērtīgiem materiāliem, sendvičpaneļu priekšrocības un trūkumi, kā arī tika pievērsta uzmanība sendvičpaneļiem, kā ilgtspējīgiem izstrādājumiem. Inženierprojekts sastāv no trīs galvenajām daļām – arhitektūra, būvkonstrukcijas un darba organizēšana.
Keywords in English The research part consists of five parts. The main points studied were the properties of sandwich panels, cost comparison with other equivalent materials, advantages, and disadvantages of sandwich panels and sandwich panels as sustainable products. The engineering project consists of three main parts – architecture, building construction and work organization.
Language lv
Year 2021
Date and time of uploading 05.07.2021 18:54:00