Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Bachelor
Title of the study programm Aviation Transport
Title in original language Alumīnija sakausējumu pielietojums aviācijas konstrukcijās un to mehānisko īpašību eksperimentālā izpēte.
Title in English Application of Aluminum Alloys in Aircraft Structures and Experimental Investigation of Their Mechanical Properties.
Department
Scientific advisor Ēriks Ozoliņš
Reviewer Profesors, Dr. habil. sc. ing. Mārtiņš Kleinhofs
Abstract Bakalaura darba tēma: „Alumīnija sakausējumu pielietojums aviācijas konstrukcijās un to mehānisko īpašību eksperimentālā izpēte”. Darba autors: Konstantīns Paņkevičs Darba vadītājs: Dr. sc. ing., docents Ēriks Ozoliņš Darba mērķis ir pārskats par alumīnija sakausējumiem un to pielietošanu aviokonstrukcijās, testēšanas standartu analīze, eksperimentālo testu veikšana uz metāla paraugiem ar mērķi uzzināt materiāla mehāniskas īpašības, lai uzzināta kurā konstrukcijas elementā labāk izmantot dotos materiālus. Hipotēze: Jaunas alumīnija sakausējuma modifikācijas var pielietot vecos lidaparātos, lai uzlabotu to mehāniskās īpašības un samazināt svaru. Galvenie informācijas ieguves avoti diploma darba izstrādei ir pieejamie materiāli bibliotēkās, institūta un interneta resursi. Darbā aprakstīti alumīnija sakausējumi, lidmašīnas, kurās lielāko masas daļu veido alumīnijs, sakausējumu marķēšana un klasifikācija pēc Krievijas Federācijā sistēmas GOST, Vācijā sistēmas DIN un Amerikas Savienotās Valstis sistēmas ASTM standarti. Aprakstītas sakausējumu īpašības, kādi defekti var būt sakausējuma ražošanā, tika izskatīti daži lidaparāti, un konstrukcijas elementi, kas sastāv no alumīnija, un avārija, ko izraisījusi lidmašīnas konstrukcijas defekts. Testa standartu un deformācijas veidu, kā arī aprīkojuma, bez kura nav iespējams veikt testus. Visi testi tika veikti saskaņā ar standartiem, visi rezultāti tiek parādīti grafikā, no kura var izdarīt secinājumus par materiālu mehāniskajām īpašībām. Eksperimentālie testi parādīja, kādi ir mehāniskas īpašības vienas grupas alumīnija sakausējumiem šo metodiku var izmantot, lai atrast labāku sakausējumu vai materiālu lai izmantotu noteiktā konstrukcijās elementa. Dotais darbs var palīdzēt vairāk saprast par materiāla īpašības nozīme lidaparātā no tā ekspluatācijas funkcijas konstrukcija vai apšuvuma. Darbs sarakstīts latviešu valodā, tā apjoms ir 79 lapaspuses. Darbā ir iekļauti 44 attēli, 14 tabulas, 13 formulas. Atslēgas vardi: Alumīnija sakausējums, alumīnijs, paraugi, stiepe, tests, mehāniskas īpašības, eksperimentāla pārbaude.
Keywords Atslēgas vardi: Alumīnija sakausējums, alumīnijs, paraugi, stiepe, tests, mehāniskas īpašības, eksperimentāla pārbaude.
Keywords in English Aluminum alloy, aluminum, examples, samples, stretching, test, mechanical properties, experimental testing.
Language lv
Year 2021
Date and time of uploading 17.06.2021 09:52:27