Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Bachelor
Title of the study programm Computerised Control of Electrical Technologies
Title in original language "Augstfrekvences daudzlīmeņu pārveidotāja izstrāde un izpēte"
Title in English "Development and research of high frequency multilevel inverter"
Department Institute of Industrial Electronics and Electrical Engineering
Scientific advisor Pēteris Apse-Apsītis
Reviewer Artūrs Bogdanovs
Abstract Mūsdienās arvien populārāka kļūst augstas enerģijas daļiņu fizika, kur tiek izmantoti daļiņu paātrinātāji, kas spēj veidot intensīvus elektriskos un magnētiskos laukus daļiņu paātrināšanai. Daļiņu paātrinātāji tiek plaši izmantoti augstās enerģijas fizikas, kodolenerģētikas, medicīnas un citās nozarēs. Signālu ģenerēšanai un modulēšanai, kurus var izmantot daļiņu paātrinātajos, iespējams izmantot augstfrekvences un augstsprieguma daudzlīmeņu pārveidotājus. Tāpat šodien elektroenerģijas pārvade un pārveidošana ir bieži vien saistīta ar augsto spriegumu. Tas ierobežo un pat liedz izmantot dažādas energoelektronikas tehnoloģijas. Izmantojot daudzlīmeņu pārveidotājus, iespējams atrisināt lielāko daļu problēmu, kas saistītas ar augstiem spriegumiem. Darba mērķis ir izpētīt daudzlīmeņu pārveidotāju plašāk pielietojamās topoloģijas un izstrādāt augstfrekvences un augstsprieguma daudzlīmeņu pārveidotāja spēka daļu ar patvaļīgas formas izejas signālu. Darbs sastāv no 7 nodaļām. Darba teorētiskajā daļā (1. - 2. nodaļa) tiek apskatītas plašāk pielietojamās daudzlīmeņu pārveidotāju topoloģijas un tiek izvēlētas topoloģijas, kas turpmāk darbā izveidos bāzi projektējamai iekārtai. Darba praktiskajā daļā (3. - 7. nodaļa) tiek aprakstīti projektējamās iekārtas parametri, kā arī tiek uzdoti raksturlielumi turpmākiem aprēķiniem. Tāpat praktiskajā daļā tiek izveidota ierīces principiālā elektriskā shēma, izvēlētas tās elektriskās komponentes un izstrādāti divu iekārtas prototipu iespiedplates. Praktiskās daļas nobeigumā tiek analizēti eksperimentu rezultāti, kas tika veikti ar uzprojektētām iekārtām. Bakalaura darbs sastāv no: 70 lpp., 16 formulām, 65 attēliem, 16 tabulām, 2 rasējumiem, 23 izmantotās literatūras avotiem un 8 pielikumiem.
Keywords Daudzlīmeņu pārveidotājs, daudzlīmeņu izolējošais pārveidotājs, augstfrekvences pārveidotājs, patvaļīgas formas signāla ģenerators.
Keywords in English Multilevel converters, multilevel isolated converter, high-frequency converters, arbitrary waveform signal generators.
Language lv
Year 2021
Date and time of uploading 01.06.2021 17:38:12