Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Bachelor
Title of the study programm Transportation Engineering
Title in original language ''Riepu gumijas izmantošana asfaltā pēc sausās izgatavošanas metodes''; inženierprojekts ''Autoceļa P73 Vecumnieki-Nereta-Subate posma pārbūve''
Title in English ''Application of Tire Rubber in Asphalt using Dry Manufacturing Method''; Engineering Design Project ''Reconstruction of Road P73 Vecumnieki-Nereta-Subate''.
Department 24100 Institute of Transport Infrastructure Engineering
Scientific advisor Artūrs Riekstiņš
Reviewer
Abstract Bakalaura darba (ar inženierprojektu) tēma ir “Riepu gumijas izmantošana asfaltā pēc sausās izgatavošanas metodes”. Statistika liecina, ka ik gadu pasaulē pieaug atkritumu apjoms, tai skaitā arī nolietotās automašīnu riepas. Visā pasaulē pārstrādātas gumijas riepas tiek izmantotas dažādās tautsaimniecības nozarēs, tai skaitā transportbūvju nozarē, taču Latvijā šajā nozarē to pielietojums pagaidām ir tikai izpētes stadijā. Pasaules pieredze rāda, ka gumijas granulu izmantošana asfaltā var samazināt gumijas riepu atkritumu apjomus un tai pat laikā arī radīt ilgtspējīgus un kvalitatīvus ceļa segumus. Bakalaura darba mērķis ir pārbaudīt iespējamo gumijas riepu izmantošanu ceļu būvniecībā izmantojot sauso izgatavošanas metodi. Šāds mērķis ir izvirzīts, lai pārliecinātos par gumijas granulu izmantošanu asfaltā un tā atbilstību Latvijā noteiktajām prasībām. Bakalaura darba uzdevumi ir ievākt informāciju un apkopot literatūru par pasaules pieredzi gumijas granulu pielietošanai asfaltā, izpētīt sausās izgatavošanas metodes priekšrocības un trūkumus, kā arī iegūt nepieciešamās izejvielas asfaltbetona maisījuma izgatavošanai un šos izejmateriālus testēt atbilstoši standartiem. Uzdevums ir projektēt dažādus asfalta maisījumus, izvēlēties atbilstošāko, veikt dažādus mehānisko īpašību testus un salīdzināt tradicionālo maisījumu ar asfaltu, kurā ir iestrādātas gumijas granulas. Bakalaura darba apjoms ir 64 lpp.,18 tabulas, 28 attēli, 32 literatūras avoti. Inženierprojekta ietvaros tika izstrādāts tehniskais projekts “Autoceļa P3 Vecumnieki – Nereta – Subate pārbūve posmā 38+00 līdz 41+00''. Tehniskajā projektā tika īstenota garenprofila līknes koriģēšana, ceļu mezglu pārbūve, redzamības uzlabošana, jauna ceļa segas izbūve, drošības barjeru uzstādīšana un autobusu pieturvietu pārbūve. Inženierprojekta apjoms ir 113 lpp., 5 attēli, 73 tabulas, 24 rasējumi. Inženierprojekta izstrādei izmantoti 8 literatūras avoti.
Keywords Asfalts, gumijas riepas, gumijas granulas, sausā metode
Keywords in English Asphalt, rubber tyres, rubber granules, dry method
Language lv
Year 2021
Date and time of uploading 26.05.2021 11:03:01